Reuters: Σιγή ισχύος από την ΕΚΤ για την ημερομηνία λήξης του προγράμματος QE

18:52 14/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτιμά να μην ανακοινώσει ημερομηνία λήξης για το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων (QE), ώστε να διατηρήσει την ευελιξία της σε περίπτωση που οι προοπτικές χαλάσουν, δήλωσαν στο Reuters πηγές.

Με το να μην ανακοινώσει πότε οι αγορές ομολόγων θα μηδενισθούν, η ΕΚΤ ελπίζει ότι θα υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει προκαθορισμένη

πορεία του QE και πως οι όποιες αλλαγές θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθούς, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η έξοδος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) από το δικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2014 θα είναι πιθανόν ένας οδηγός για την ΕΚΤ, σημείωσαν οι πηγές, σημειώνοντας την απροθυμία της Fed να ανακοινώσει δημόσια έναν στόχο για την ημερομηνία λήξης του προγράμματός της.

Έως τώρα, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι το QE θα τρέξει έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2017 (με μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ) «ή και περισσότερο, εάν είναι αναγκαίο» και ότι θα υπάρξει μία φάση μείωσης του προγράμματος στη συνέχεια.

Οι πηγές δήλωσαν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και η συζήτηση παραμένει ανοικτή, με τις νέες (μακροοικονομικές) προβλέψεις του επιτελείου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να αναμένεται να αποτελέσουν βασικό στοιχεία του παζλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα