Panama Papers: Στο φως 11,5 εκατ. αρχεία για offshore (BINTEO)

10:17 4/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Mαζική διαρροή στοιχείων ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.

Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονται στο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Σ’ αυτά τα αρχεία που προέρχονται από τη διαρροή στοιχείων έχουν

πρόσβαση 107 μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε 76 χώρες, σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ).

Τα Panama Papers αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων άσημων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

Η υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας «έκαψε» τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, καθώς προκύπτει ότι ο Γκουνγκλάγκσον ήταν συνιδιοκτήτης σε μία εταιρεία που ονομάζεται Wintris και η οποία δημιουργήθηκε το 2007 στο νησί της Καραϊβικής Τορτόλα, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, για να κάνει επενδύσεις με την πλούσια σύντροφό του και αργότερα σύζυγό του.

Στη συνέχεια, ο Γκουνγκλάγκσον μετέφερε το 50% των μετοχών του στην σύζυγό του η οποία κατείχε το υπόλοιπο 50% για ένα δολάριο.

Ο Γκουνγκλάγκσον που έγινε πρωθυπουργός 4 χρόνια μετά, δεν αποκάλυψε ποτέ στο κοινοβουλευτικό μητρώο των οικονομικών συμφερόντων των βουλευτών τις μετοχές του στην Wintris.

Keywords
Τυχαία Θέματα