NYT: Σαν ταινία τρόμου οι πλειστηριασμοί σπιτιών στην Ελλάδα

17:57 30/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Στο θέμα των πλειστηριασμών κατοικιών αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times όπου ιδιοκτήτης καταγγέλλει πως η κατάσταση θυμίζει ταινία τρόμου.

Σύμφωνα με την περίπτωση που αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ο 63χρονος κ. Χάνης παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά προκειμένου να καταφέρει να κοιμηθεί, ενώ σημειώνει «είναι σαν θρίλερ. Δεν μπορείς ποτέ να ηρεμήσεις. Το μόνο που θέλω είναι να προστατεύσω το σπίτι μου«. Ο συνταξιούχος υπέστη μείωση 35% και τα χρέη συσσωρεύονται,

όπως ακριβώς και της Ελλάδας υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Τώρα έχει ενταχθεί και αυτός στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που αγωνίζονται να σώσουν τα σπίτια τους μετά το ξαφνικό «κύμα» των κατασχέσεων που έπληξε φέτος τη χώρα».

Η πραγματική πρόκληση για τον κ. Χάνη είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων με τρόπο που δίνει κάποια ελπίδα στους οφειλέτες, αλλά δεν υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα. Όμως, ίσως είναι αδύνατο να τετραγωνιστεί αυτός ο κύκλος, γράφουν οι New York Times.

Από τη στιγμή που υπέγραψε το τρίτο πακέτο διάσωσης, το καλοκαίρι του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας έχει λιγότερο μέσο πίεσης απέναντι στους δανειστές. Οι επικριτές λένε ότι κάνει τη μία υποχώρηση μετά την άλλη, παρά τις υποσχέσεις να προστατεύσει τα σπίτια. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι είναι ασφαλή. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι πρώτες κατοικίες ήδη προστατεύονται σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τράπεζες.

Οι Αρχές, πρόσθεσε, εξετάζουν περαιτέρω παρέμβαση για χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο. Όμως, την άνοιξη η κυβέρνησε ήρε την απαγόρευση πώλησης των στεγαστικών και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Το καλοκαίρι πέρασαν νέοι νόμοι που επέτρεψαν στις τράπεζες να ξεκινήσουν κατασχέσεις αν οι οφειλέτες θεωρούν μη συνεργάσιμοι. Οι Έλληνες είναι έξαλλοι και νιώθουν προδομένοι, σημειώνει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα