Moody’s: Αβέβαιη η βελτίωση του ελληνικού χρέους

15:11 16/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Η Moody’s εκτιμά ως «χαμηλή» την δημοσιονομική ισχύ της Ελλάδας, λόγω του υψηλού χρέους της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οίκο, η προοπτική ουσιαστικής βελτίωσης της τάσης του ελληνικού χρέους τα επόμενα 3-5 χρόνια είναι εξαιρετικά αβέβαιη, λόγω της πολιτικής αστάθειας.

Όπως αναφέρει, η ψηφοφορία για τη συμφωνία στην ελληνική

Βουλή αποτρέπει μια άμεση άτακτη χρεοκοπία και την πιθανότητα του Grexit, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι γύρω από την Ελλάδα. Η ψηφοφορία – μετά από αυτήν που θα γίνει και σε άλλα κοινοβούλια την Παρασκευή – ανοίγει το δρόμο να λάβει η Ελλάδα την απαραίτητη ρευστότητα έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες της υποχρεώσεις.

Όπως μάλιστα τονίζει η Moody’s, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας και των πιστωτών της να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου το πρόγραμμα θα πρέπει να διαπραγματευθεί.

Aκόμα και να βρεθεί μια συμφωνία όμως, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα γεγονότα και τα βαθιά οικονομικά προβλήματα και τις κοινωνικές διαιρέσεις μέσα στην κοινωνία, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν οι ελληνικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους και να συμμορφωθούν με τους όρους των πιστωτών τους, τονίζει ο οίκος.

Ακόμη και με ένα πρόγραμμα στήριξης όμως, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί στο 40%-45% από το 35% του συνόλου των εκκρεμών δανείων, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα