Moody’s: Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

10:40 9/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ΄σχολιάζει πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, καθώς προβλέπει ότι δεν θα περάσουν τα αναγκαία μέτρα. Αναλυτικά στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης γίνεται αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονούνται για την Ελλάδα από την κόντρα ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ

σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018.

Σύμφωνα με τον Moody’s, καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν, ασκούνται πιέσεις προς την Ελλάδα για περισσότερα μετρά από αυτά που είχε αρχικώς συμφωνήσει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Όπως προβλέπει, τα μέτρα αυτά που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μείωση του αφορολόγητου ορίου και τα «κόκκινα» δάνεια θα εφαρμοστούν εντέλει από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ προειδοποιεί ωστόσο ότι ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών αυξάνεται δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και της ισχνής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Κακό είναι το σενάριο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, καθώς οι εκλογές μπορεί να φέρουν μια νέα συντηρητική κυβέρνηση που θα υλοποιήσει πιο εύκολα τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά η ελληνική οικονομία θα έχει δεχθεί άλλο ένα πλήγμα έχοντας μόλις αρχίσει να καταγράφει θετική ανάπτυξη.

Βασικό «αγκάθι» είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στην ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις, αναφέρει ο Moody’s, που επιπλέον εκτιμά πως δεδομένων και των εκλογικών αναμετρήσεων που είναι προγραμματισμένες για φέτος στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) το χρονικό πλαίσιο που έχει η Ελλάδα για να νομοθετήσει τα απαιτούμενα μέτρα και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση μικραίνει.

Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, καθώς χρωστά 2,3 δισ. ευρώ σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα και 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης μικρότερες λήξεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πολύ να αντεπεξέλθει χωρίς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και χωρίς την εκταμίευση της δόσης του ESM έως το καλοκαίρι επισημαίνει η έκθεση του οίκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα