Mε κατάθεση Ευ. Βενιζέλου η «αυλαία» στη δίκη Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ

20:04 7/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε η δίκη Διώτη έπειτα από προηγούμενες διακοπές εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ο πρώην γγ του ΣΔΟΕ, ο οποίος κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας ο Ι. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας

HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Μάλιστα απερρίφθη ο ισχυρισμός του ότι η λίστα αυτή αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Πρώτος μάρτυρας εκλήθη ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην ΥΠΟΙΚ Ευ. Βενιζέλος ο οποίος υποστήριξε αρχικά πως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μεγαλοποιήθηκε γιατί υπήρχαν πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες που στόχο είχαν να πλήξουν την τότε κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στον Ι. Διώτη, τόνισε πως δεν υπήρξε κανένας δόλος από την πλευρά του και τον χαρακτήρισε «έγκριτο εισαγγελικό λειτουργό».

Επίσης, μίλησε για «ανακρίβεια» από τον πρώην εισαγγελέα σχετικά με τα όσα φέρεται να είχε αποκρύψει αρχικά για τον αριθμό των αντιγράφων της λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Διώτη κατέθεσε πως ο ίδιος έλαβε «ένα αντίγραφο του αντιγράφου» της επίμαχης λίστας.

Δικαιολογώντας το γεγονός ότι ο Ιωάννης Διώτης απέκρυψε το περιβόητο στικ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως ο πρώην γγ του ΣΔΟΕ δεν είχε σκοπό να βλάψει το δημόσιο συμφέρον αλλά το έκανε από πικρία λόγω της απομάκρυνσής του από τη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Συνέχισε, χαρακτηρίζοντας πιο «βαρβάτες» άλλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, για τις οποίες είπε ότι, είχαν αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο και δεν θα έβαζαν φρένο στη συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τη λήψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών, φέρνοντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη λίστα Λιχνενστάιν. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος προσέφερε βοήθεια αφού ήταν ο μόνος που διέθετε το στικάκι όταν η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καθώς έτσι εντοπίστηκε η διαφορά στον αριθμό των ονομάτων από 2.059 σε 2.062.

Κατά την κατάθεσή του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε σαφείς αιχμές και για τον διάδοχο του στο ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι δεν είχε ενημερώσει τον Ι. Διώτη πως η λίστα Λαγκάρντ είχε ληφθεί επίσημα από τις γαλλικές Αρχές με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να μην μπορεί κατά την κρίση του να αξιοποιήσει το στικ.

Στη δίκη παρίσταται ως πολιτική αγωγή το το ελληνικό Δημόσιο διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ, όση φέρεται να είναι η ζημία κατά το παραπεμπτικό βούλευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα