H Eldorado Gold αποσύρει το τελεσίγραφο της: Παραμένει στις Σκουριές

16:03 21/9/2017 - Πηγή: Aixmi

«Μετά από επικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση» η εταιρεία Eldorado Gold,αποφάσισε να «παγώσει» την απόφαση της να αναστείλει τις εργασίες της στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, αναφέρει ότι λόγω του ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εποικοδομητικός διάλογος με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εταιρεία

αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της απόφασης να διακόψει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την απόφαση αυτή σηαμντικό ρόλο έπεαιξε η επικοινωνία που φαίενται να είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζαστιν Τριντό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και διαμεσολάβηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία και φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο προς την εκτόνωση της κατάστασης.

«Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το ελληνικό Κράτος βάσει μίας ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)», ανέφερε σε ανακοίνωση της η εταιρεία ενώ, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, George Burns, είπε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΥΠΕΝ. Πέραν αυτού, την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ εξέδωσε μία σειρά αδειών ρουτίνας για το έργο της Ολυμπιάδας, οι οποίες εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό. Σαν αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, έχουμε αποφασίσει την προσωρινή αναβολή της απόφασής μας να θέσουμε τα έργα μας στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης».

Διευκρίνισε δε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Στο μεταξύ την ικανοποίηση τους εξέφρασαν οι μεταλλωρύχοι για αυτή την απόφαση της εταιρείας, μετά την πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της ΑΘήνας.
Όπως δήλωσε το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», Γ. Χατζής, «η Eldorado ανακοίνωσε από τον Καναδά ότι παίρνει πίσω την απόφασή της για αναστολή των εργασιών. Αυτήν τη φορά κερδίσαμε».

«Θα ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του George Burns. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι θα είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για να συνεχιστεί αυτό το έργο που είναι για καλό όλων των Ελλήνων» πρόσθεσε ο κ. Χατζής.

Keywords
Τυχαία Θέματα