Goldman Sachs: Χρεοκοπία εντός του ευρώ για την Ελλάδα

15:06 21/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Μια τεχνητή χρεοκοπία και επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις προβλέπει η Goldman Sachs, αναλυτής της οποίας προδικάζει την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Έκθεση του οίκου με ημερομηνία 19/6/2015 επισημαίνει ότι το βασικό σενάριο που υπάρχει για την Ελλάδα είναι

αυτό της χρεοκοπίας, με την ταυτόχρονη παραμονή της χώρας στο ευρώ. Δεν αποκλείει, επιπλέον, να ακολουθήσουν βραχυπρόθεσμα κινήσεις που θα λειάνουν το χώρο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μέχρι την επίτευξη μιας εποικοδομητικής λύσης.

Επισημαίνεται στην έκθεση ότι υπάρχει πιθανότητα ο συνδυασμός τεχνικής χρεοκοπίας επιβολής περιορισμών στις καταθέσεις, να επισπεύσει την πραγματοποίηση μιας χαώδους κατάστασης, η οποία αν καταστεί ανεξέλεγκτη θα οδηγούσε μάλλον σε μια ακούσια έξοδο από το ευρώ, παρά στην επιθυμητή πολιτική αλλαγή που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας.

Ο οίκος υπενθυμίζει τις ελληνικές υποχρεώσεις, ύψους 1,6 δις, της Ελλάδας προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει την ίδια ώρα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.

Στο μεταξύ, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση θα καθυστερήσει και τις δύο παραπάνω υποχρεώσεις της και πιθανότατα θα μπλοκάρει τις αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας, της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, αλλά και το αίσθημα εμπιστοσύνης του κόσμου, σχολιάζει η Goldman Sachs.

Keywords
Τυχαία Θέματα