Financial Times: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία

21:56 13/4/2015 - Πηγή: Aixmi

Ως έτοιμη να κηρύξει στάση πληρωμών της Ελλάδας, εμφανίζει την κυβέρνηση Τσίπρα δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση ξεμένει ραγδαία από ρευστό, προκειμένου να πληρώσει μισθούς

και συντάξεις. Έτσι, έχει αποφασίσει να διακρατήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο -αν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου… Αν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν ρευστό, από το πακέτο βοήθειας, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική [από την χρεοκοπία]» δήλωσε στους FT ο ίδιος αξιωματούχος.

«Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ για την Ευρωζώνη που μετρά 16 χρόνια ζωής, μόλις πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ανέρχονται σε 245 δισ. Ευρώ. Η προειδοποίηση για χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, αντανακλώντας τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει τους ευκολότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της χώρας.

Αν και μια τέτοια επιλογή δεν οδηγεί αυτομάτως την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, μια χρεοκοπία θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα, να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη -ένα στόχο που ήταν μέρος των διακηρύξεων με τις οποίες το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο.

Η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η κοινή νομισματική ένωση είναι αρκετά ισχυρή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το άγνωστο».

Keywords
Τυχαία Θέματα