FT: Θα λερώσει τα χέρια του με… ελληνικό αίμα ο Ντράγκι;

09:55 24/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μέχρι στιγμής στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα και παρουσιάζοντας τον θεσμό που διοικεί ως ανεξάρτητο από τις πολιτικές αψιμαχίες που έχουν ξεσπάσει κατά την διάρκεια της διαμάχης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Όμως

η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει για τις ελληνικές τράπεζες μόνο τους απολύτως απαραίτητους πόρους ώστε να την βγάλουν ως την επόμενη ημέρα, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθεί ώστε να αποφύγει «να βάψει τα χέρια της με αίμα».

Από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει καταθέσει αλλεπάλληλα αιτήματα αύξησης του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εκροές καταθέσεων. Μέχρι πρότινος αυτό γινόταν σε εβδομαδιαία βάση, όμως, τις τελευταίες ημέρες γίνεται καθημερινά.

Αυτή η κίνηση ασκεί πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει λύση, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα το ELA αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ την Τρίτη κατά 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της βοήθειας στα 89 δισ. ευρώ.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί ακόμη μία έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, η οποία θα προηγηθεί του κρίσιμου Eurogroup.

Ωστόσο αρκετά στελέχη της ΕΚΤ έχουν κατά καιρούς εκφράσει τη διαφωνία τους με την αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Τραπεζίτες, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, έχουν προτείνει μάλιστα την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, ως υποκατάστατο της διαρκούς αύξησης του ELA.

Πάντως, η επιλογή των capital controls είναι αρκετά υπερβολική, τον΄ζουν οι FT. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιβάλει μέτρα, τα οποία υπονομεύουν τη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς.

«Εάν υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη, η ΕΚΤ ενδεχομένως να μην τραβήξει τη σκανδάλη, εάν όμως δεν υπάρξει μία οριστική συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα βρεθεί σε «απελπιστική» θέση.

Πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Keywords
Τυχαία Θέματα