FT: Φόβοι για έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα σε 4 έως 6 εβδομάδες

16:07 14/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Θέμα χρόνου είναι να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα, αν συνεχιστεί η έλλειψη ρευστότητας στα κρατικά ταμεία και η εκροή καταθέσεων, όπως υποστηρίζουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

«Είμαστε τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν την επιβολή capital controls», υποστηρίζει ο Daniel Gros, διευθυντής ενός think tank

στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι «υπάρχει πάντα μια προσωρινή λύση που θα μπορούσαν να βρουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί, αλλά πλέον είμαστε πολύ κοντά» σε αυτό το σενάριο.

Η μη πληρωμή των 1,6 δισ. προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου μπορεί να ωθήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου και η Ελλάδα να αναγκαστεί να επαναλάβει την εμπειρία της Κύπρου και της Αργεντινής, ώστε να σταματήσει την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Όμως, «χωρίς τη συνεργασία των ελληνικών αρχών είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσεις capital controls«, υποστηρίζει ο Guntram Wolf, επικεφαλής ενός άλλου think tank (Bruegel).

Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι και άλλες χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις, όπως η Μαλαισία το 1998 ή η Ισλανδία το 2008, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η περίπτωση που μοιάζει πιο πολύ με αυτή της Ελλάδας είναι η Κύπρος το 2013.

Άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί καλύτερα με την κατάρρευση της Αργεντινής του 2001.

«Οι έλεγχοι κεφαλαίων δε μπορούν να λειτουργήσουν όπου υπάρχει μεγάλη διαφθορά» συμπληρώνει από την πλευρά του ο Friðrik Már Baldursson, καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο της Ισλανδιας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν αναιρούνται εύκολα. Π.χ. στην Ισλανδία καταργούνται αυτό το μήνα, μετά από επτά χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα