Die zeit: Φιλορωσικό δίκτυο έστηναν στην Αθήνα

17:27 7/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Φιλορωσικό δίκτυο προσπαθούσε να στήσει στην Ελλάδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Επικαλούμενη 700 υποκλαπέντα mails, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το δίκτυο αυτό θα πολεμούσε την Ευρωπαική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Στο

δίκτυο των Ρώσων ιδεολόγων» και υπότιτλο «Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την ΕΕ και μάχονται ώστε η Μόσχα να αποκτήσει ηγεμονική θέση. Πώς επηρεάζουν την ελληνική κυβέρνηση» και αναφέρει ότι είχαν αναπτυχθεί δεσμοί με Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους., με στόχο την προώθηση των απόψεων του Κρεμλίνου, του ακροδεξιού πολιτικού Ντούγκιν και του πάμπλουτου ολιγάρχη Κωνσταντίν Μαλοβέγιεφ.

Για τον Ντούγκιν γράφει ότι είναι ένα είδος γκουρού του νέου επιθετικού ρωσικού ιμπεριαλισμού, με απόκρυφα γεωπολιτικά οράματα για ρωσική κυριαρχία από την Ασία έως την Ευρώπη, σε αντίστιξη στον μισητό φιλελευθερισμό της Δύσης. Η επιρροή που έχει στον Πούτιν και στην διαμόρφωση της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι αμφιλεγόμενη. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι έχει καταφέρει να αποκτήσει συνεργάτες και ομοϊδεάτες παγκοσμίως.

Ειδικά για τον Μαλοβέγιεφ γράφει ότι χρηματοδοτεί τους αποσχιστές φιλορώσους της Ουκρανίας, τον παρουσιάζει ως οπαδό της τσαρικής Ρωσίας που ονειρεύεται την ανασύσταση της αυτοκρατορίας, και υπενθυμίζει ότι του έχει απαγορευτεί να ταξιδεύει σε χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά και στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, τον συνδέει με τον γάμο ενός ελληνικού επιχειρηματικού ζευγαριού στη Μόσχα, στον οποίο ο ίδιος ήταν κουμπάρος. Για τον γάμο είχε ναυλωθεί ειδική πτήση από την Αθήνα προς τη ρωσική πρωτεύουσα και είχαν ταξιδέψει 90 άτομα. Μεταξύ αυτών ο σημερινός υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος με τη σύζυγό του και αρκετοί επιχειρηματίες.

Τα υποκλεμμένα Mails ανήκουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του Georgi Gawrisch. Μία ομάδα που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο τα υπέκλεψε και τα δημοσιοποίησε στις 2 Δεκεμβρίου του 2014.

Ο Gawrisch έζησε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και κατάφερε να δημιουργήσει επαφές με δυνητικούς συμμάχους. Μεταξύ του 2009 και του 2013 εργάστηκε ως τρίτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, για να επιστρέψει στη Μόσχα το φθινόπωρο του 2013

Από το αρχείο αλληλογραφίας που ξεκινά το Μάιο του 2010 και εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2014 προκύπτει ότι ο Garwisch διατήρησε εκτεταμένο δίκτυο επαφών, με προφανή στόχο τη δημιουργία φιλορωσικής και, ταυτόχρονα, αντιευρωπαϊκής «πλατφόρμας». Υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας, στελέχη επιχειρήσεων, μέχρι και εκδότες, άνθρωποι που μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή σε πολιτικούς εντελώς διαφορετικής κατεύθυνσης: Από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικιστικό κυβερνητικό εταίρο του, ΑΝΕΛ, μέχρι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο πρώην διπλωμάτης Gawrisch καλείται μέσω e-mail από ένα μεσάζοντα, να βοηθήσει «ένα φιλορώσο Ιταλό φίλο μας». Πρόκειται για τον ιταλό φασίστα Roberto Fiore, ιδρυτής του κόμματος της δεξιάς Forza Nuova. Θέλει να ταξιδέψει στην Αθήνα για να συναντήσει τον ηγετικό κύκλο της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται ήδη υπό κράτηση. Και ο Fiore ζητάει να μεσολαβήσει ο Garwisch για να βρεθεί δικηγόρος στις 12 Δεκεμβρίου που θα τον βοηθήσει να συναντήσει τον Μιχαλολιάκο στην φυλακή. Δεν διευκρινίζεται από τα E-Mails αν τελικά ο Garwisch βοήθησε.

Σημαντικότερη επαφή του Ντούγκιν φέρεται να είναι αυτή με τον νυν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πολλές μελέτες του οποίου εξέταζαν και ανέλυαν τη σχέση του ελληνικού λαού με τη Ρωσία. Η εφημερίδα τον φέρει να θεωρεί τη Ρωσία ως «δυνητική αμυντική και οικονομική σύμμαχο, που σέβεται και φαίνεται να γνωρίζει αρκετά καλά τους Έλληνες. Πολλοί Έλληνες απογοητεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας και, ως εκ τούτου στράφηκαν προς τη Ρωσία.

Ένας εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στην ZEIT ONLINE, ότι ο Κοτζιάς αμφισβητεί και διαψεύδει την επαφή με τον Ντούγκιν. Ωστόσο, τα μηνύματα περιλαμβάνουν επίσης μια φωτογραφία ομάδας ανθρώπων με τον Ντούγκιν όπου δείχνει και τον Κοτζιά μαζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα