Bloomberg: Zητούνται… τραπεζίτες για τις ελληνικές τράπεζες

20:16 9/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Oι ελληνικές τράπεζες τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν κι άλλο πρόβλημα: Να βρουν ικανούς τραπεζίτες για να στελεχώσουν τα ιδρύματά τους, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ψάχνει για πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, για επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου, αλλά και ανεξάρτητα

μέλη του ΔΣ.

Το ΤΧΣ, το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος στις Τράπεζες Πειραιώς και Εθνική παρέτεινε την προθεσμία καταβολής αιτήσεων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του, η οποία είχε αρχικά τεθεί για τις 25 Αυγούστου. Η Πειραιώς ψάχνει για νέο CEO από τον Ιανουάριο.

Μία αυστηρή λίστα προαπαιτούμενων για προϋπηρεσία και ικανότητες κάνει την επιλογή πιθανών στελεχών πολύ δύσκολη, ενώ οι πιθανές ποινές σε περίπτωση αποτυχίας που έχουν θεσπιστεί κάνουν αυτές τις πάλαι ποτέ θελκτικές θέσεις, σχεδόν απαγορευτικές. Αν και το πρόβλημα εύρεσης τέτοιων στελεχών λαμβάνει χώρα και σε ιδρύματα του Λονδίνου όπως η Standard Chartered και η Barclays, το επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες έγκειται στους όρους σύστασης των Δ.Σ. σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου.

«Πολλούς ανησυχεί το θέμα πως τα στελέχη των τραπεζών μπορεί να βρεθούν μπλεγμένα σε νομικές υποθέσεις εάν υπάρξει πρόβλημα, ενώ το σύστημα είναι γενικότερα δυσλειτουργικό«, ανέφερε ο Ανδρέας Κούτρας, σύμβουλος της Valere Capital.

Oι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τον αντίκτυπο της χειρότερης κρίσης που έχει περάσει η χώρα εδώ και 70 χρόνια, αλλά και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στη ιστορία της. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν κατρακυλήσει πάνω από 40% μέσα στο 2016, ποσοστό διπλάσιο από αυτό των ευρωπαϊκών εταίρων τους. Το 2015, ο τραπεζικός τομέας είχε πρακτικά ισοπεδωθεί, οδηγώντας τις τράπεζες σε αναζήτηση κεφαλαίων από επενδυτές και φορολογούμενους.

Έχοντας «εγκλωβιστεί» κάτω από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των 100 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν υποσχεθεί να ξεκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους μέσω διαφόρων συμφωνιών στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα συμβούλια των τραπεζών θα έπρεπε να είχαν ανασυσταθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σε αυτή την προθεσμία δεν βοήθησαν και οι ελεγκτές των εταίρων οι οποίοι όρισαν πως οποιοσδήποτε κατείχε πολιτικές θέσεις στο δημόσιο τομέα, είχε πολιτική δραστηριότητα συνδεδεμένη με κάποιο κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια (όπως και η Λούκα Κατσέλη της ΤτΕ), δεν μπορούν να προσληφθούν από τις τράπεζες.

Επιπροσθέτως, όλοι οι πρόεδροι των ΔΣ θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια προϋπηρεσία στο συμβούλιο διεθνούς τράπεζας η οποία δεν έχει συμφέροντα στην ελληνική αγορά. «Αυτοί οι ειδικοί δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση, τα τελευταία 10 χρόνια, με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που σχετίζονται με την Ελλάδα», σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος αποκλείει εντελώς -με αυτό τον τρόπο- την πιθανότητα Ελλήνων τραπεζιτών στον προεδρικό θώκο των ΔΣ.

Γι αυτό το λόγο και η Πειραιώς δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντικαταστήσει τον Άνθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση μετά από ασυμφωνία των μετόχων. Ο προσωρινός CEO, Γεώργιος Πουλόπουλος ανέφερε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα πως η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας θα προσπαθήσει να βρει αντικαταστάτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η Εθνική, από την πλευρά της, έχει θέσει προθεσμία για αιτήσεις μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, μέλη της Korn Ferry έχουν επωμιστεί τον άθλο εύρεσης καλών υποψηφίων για τον επικεφαλής του ΤΧΣ.

«Για τους ξένους, οι μισθοί είναι πενιχροί, ενώ γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να κερδίσουν και τίποτα, ως καριερίστες».

Οι μισθοί στις ελληνικές τράπεζες έχουν το πλαφόν συνδεδεμένο με το ύψος των αμοιβών στην κεντρική τράπεζα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν πως οι μισθοί των επικεφαλής των τραπεζών στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 200.000 και 390.000 ευρώ.

Οπότε και το μόνο καλό για τους υποψήφιους μπορεί απλά να είναι… ο καλός ελληνικός καιρός.

Keywords
Τυχαία Θέματα