Aθήνα παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου για το 2018

19:14 28/5/2018 - Πηγή: Aixmi

Κατακτήσαμε και επίσημα ως χώρα τον παραπάνω τιμητικό τίτλο και δικαιολογημένα είμαστε υπερήφανοι. Αγαπάμε οι Έλληνες το βιβλίο,και στη διεθνή λογοτεχνία κατέχουμε διαχρονικά μια αξιόλογη θέση. Όμως, η τελευταία αυτή επιτυχία δεν θα πρέπει να μας επιτρέψει να «κουκουλώνουμε» την παθογένεια που πλήττει τη σχέση μας με το βιβλίο.

Η παθογένεια της ανοργανωσιάς είναι και παραμένει το μεγάλο μας πρόβλημα. Διαθέτουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό προσοντούχο και αξιοζήλευτο και δεν είμαστε ικανοί λόγω της κακής μας οργάνωσης να το αξιοποιήσουμε. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο περιστατικό που κράτησα

βαθιά μου από τη θητεία μου ως Αντιπροέδρου του Ι.Κ.Υ. Οι υπότροφοι του Ιδρύματος διακρίνονταν στις μεταπτυχιακές σπουδές τους στο εξωτερικό, και σε συζήτηση μαζί τους ,μου τόνιζαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το εξής : «Οι προπτυχιακές σπουδές μας στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι σε πολλά γνωστικά αντικείμενα ανώτερες των ξένων Πανεπιστημίων,και είναι βέβαιο ότι αν στην Ελλάδα είχαμε σωστή οργάνωση θα ήταν και για εμάς καλύτερη η εξέλιξη».

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η ευκαιρία μιας επιτυχίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για βελτίωση και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στη σχέση μας με το βιβλίο. Εξάλλου, το βιβλίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση ενός λαού. Και ας μη θεωρούμε λανθασμένα ότι το βιβλίο μπορεί να αντικατασταθεί από τον υπολογιστή. Τη γοητεία της ανάγνωσης , του ξεφυλλίσματος των σελίδων, της μυρωδιάς του χαρτιού ενός βιβλίου δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα μηχάνημα, όσο τέλειο και αν είναι. Η αντικατάσταση μάλιστα αυτή σε παιδική κυρίως ηλικία, φοβούμαι ότι αποβαίνει μοιραία για τη σχέση των νέων με το βιβλίο.

Η ελλιπής οργάνωση των σχολικών και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκώνεπιδεινώνει το σύστημα της παιδείας. Το δωρεάν προσφερόμενο ένα και μοναδικό βιβλίο στη Μέση Εκπαίδευση κλείνει τον ορίζοντα των μαθητών, που βρίσκουν την δικαιολογία για να μην προσπαθήσουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Αλλά και η προσφορά του ενός συγγράμματος στα Πανεπιστήμια παραμένει σοβαρό ατόπημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Τέλος,ελλιπής είναι και η οργάνωση των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών εξαιτίας ελλείψεως προσωπικού, πιστώσεων για αγορά βιβλίων αλλά και της δυνατότητας δανεισμού των βιβλίων στους πολίτες.

Ας οργανωθούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα και ας μην επαναλαμβάνουμε μονότονα «δει δη χρημάτων», γιατί γνωρίζουμε και την προ λιτότητας κατάσταση.
Δεν κομίζω γλαύκα λέγοντας ότι η οργάνωση δεν είναι θέμα μόνον χρημάτων, αλλά κυρίως θέμα γνώσης και βούλησης της πολιτείας και συνδρομής των πολιτών.

The post Aθήνα παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου για το 2018 appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα