Θα πηδήξει το «χαντάκι» ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Αυτό περιμένει ο Τσίπρας

17:32 28/5/2018 - Πηγή: Aixmi

Έφθασε η ώρα τής αλήθειας για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Οι συζητήσεις για το όνομα τής χώρας του ουσιαστικά εξαντλήθηκαν και τώρα πρέπει ο ίδιος να πάρει την καθοριστική απόφαση. Ή θα επιλέξει να αποδεχθεί ένα νέο σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις ή θα επιμείνει στη διπλή ονομασία, τινάζοντας στον αέρα τις διαπραγματεύσεις.

Η δήλωση τού Νίκου Κοτζιά δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. «Ό,τι ήταν να συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών

το συζήτησαν. Τώρα το θέμα περνά στα χέρια των πρωθυπουργών», είπε. Ακριβέστερα: στα χέρια τού Ζόραν Ζάεφ. Εκείνος πρέπει να πάρει τα ρίσκα του για το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι». Έχει καταλάβει, πλέον, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει στη διατήρηση τής ονομασίας Δημοκρατία τής Μακεδονίας για το εσωτερικό τής χώρας του, ούτε να αποδεχθεί το επιχείρημά του ότι δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει στο Σύνταγμα τη νέα σύνθετη ονομασία. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα και πρέπει να δει πώς θα το λύσει.

Χωρίς αμφιβολία η απόφασή του δεν θα είναι εύκολη. Αν επιλέξει να πηδήξει το «χαντάκι» και να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα, πρέπει να θέσει τη συμφωνία σε Δημοψήφισμα και να προσπαθήσει να πείσει την πλειοψηφία τού λαού του ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και (προοπτικά) στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημάνουν πολλά περισσότερα από ένα όνομα. Θα τα καταφέρει με δεδομένη την αντίδραση τής εθνικιστικής αντιπολίτευσης τού VMRO; Άγνωστο. Σίγουρα θα βοηθηθεί στην προσπάθειά του αν κερδίσει από την ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα διατήρησης τής «μακεδονικής» ταυτότητας και «μακεδονικής» γλώσσας.

Αν, πάλι, αποφασίσει να μείνει στις αρχικές του θέσεις, οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και θα μείνει με το κεκτημένο τής αναγνώρισης τής χώρας του, από 130 χώρες, ως Δημοκρατίας τής Μακεδονίας. Θα ξέρει, όμως, πως χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη η συνοχή της θα είναι εύθραυστη, λόγω των Αλβανών που αποτελούν το 25% και πάντα ονειρεύονται την ένωση με τη «μητέρα πατρίδα» και τη δημιουργία τής Μεγάλης Αλβανίας.

ΥΓ Τι θα συμβεί με την ιθαγένεια των Σκοπιανών αν αποδεχθούν για όλες τις χρήσεις την όποια συμφωνία; Κανονικά η ιθαγένεια πρέπει να προκύπτει από τη νέα συνταγματική ονομασία. Για παράδειγμα, αν αυτή είναι Άνω Μακεδονία, οι Σκοπιανοί (Σλάβοι και Αλβανοί) θα αποκαλούνται Ανωμακεδόνες στα διαβατήριά τους. Όπως αντίστοιχα οι κάτοικοι τού Βελγίου αποκαλούνται Βέλγοι, ενώ είναι Βαλόνοι και Φλαμανδοί.

Το πρόβλημα, για το εσωτερικό τής Ελλάδας πια, θα προκύψει αν η Αθήνα αποδεχθεί να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικής ιθαγένειας οι γείτονές μας. Αν αποδεχθεί την ύπαρξη μακεδονικού έθνους, με δύο λόγια. Τότε θα έχουμε κάνει κάνει μια τρύπα στο νερό, καθώς ο μακεδονισμός είναι το ουσιασςτικό όχημα τού αλυτρωτισμού. Η θεωρία τής ύπαρξης μακεδονικού έθνους, το οποίο έχει διαμελιστεί, ανήκει σήμερα στην Ελλάδα, στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, και πρέπει κάποτε να επανενωθεί…

Θα πηδήξει το «χαντάκι» ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Αυτό περιμένει ο Τσίπρας

The post Θα πηδήξει το «χαντάκι» ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Αυτό περιμένει ο Τσίπρας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα