Βρώμικη βόμβα: Τι είναι και πώς η Μόσχα επιδιώκει τις επιπτώσεις της χωρίς να την χρησιμοποιήσει

18:17 24/10/2022 - Πηγή: Enikos

Το ψυχολογικό αποτέλεσμα που επιφέρει μια «βρώμικη βόμβα» επιδιώκει η Ρωσία, η οποία κατηγόρησε πάλι σήμερα την Ουκρανία ότι έχει μπει στο τελικό  στάδιο κατασκευής, με αποτέλεσμα το Κίεβο να ζητεί διεθνή επιθεώρηση για να την διαψεύσει.

Η Ουκρανία κάλεσε εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν τις μονάδες στις οποίες, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, ενδέχεται να κατασκευάζει την λεγόμενη βρόμικη βόμβα, τη βόμβα που περιέχει

ταυτοχρόνως συμβατική γόμωση και ραδιενεργά υλικά.  Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, συζήτησε το θέμα αυτό με τον επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι ο οποίος δέχθηκε την πρόσκληση. «Σε αντίθεση με την Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει διαφανής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο ίδιος χαρακτήρισε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί κατασκευής βρώμικης βόμβας από το Κίεβο ψευδείς.

«Στην συνομιλία μου με τον Ραφαέλ Γκρόσι, κάλεσα επίσημα τον ΙΑΕΑ να στείλει επειγόντως εμπειρογνώμονες σε ειρηνικού σκοπού εγκαταστάσεις στην Ουκρανία οι οποίες η Ρωσία ισχυρίζεται δόλια ότι αναπτύσσουν τη βρώμικη βόμβα. Συμφώνησε. Σε αντίθεση με την Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει διαφανής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», έγραψε ο Κουλέμπα στην ανάρτησή του.

Η Μόσχα

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο» της κατασκευής «βρόμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που επισείει η Μόσχα από χθες, Κυριακή, και τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη ‘βρόμικη βόμβα’. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα. Ο Κιρίλοφ επανέλαβε ότι  «ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο». Είπε ακόμα το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φθάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα», είπε, σε μια προσπάθεια να διογκώσει όσο γίνεται τον ψυχολογικό φόβο που προκαλεί μια βρώμικη βόμβα.

Ο Κιρίλοφ κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι διατηρεί “επαφές” με το Κίεβο “για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των (απαραίτητων) τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων” από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία και η Δύση

Οι κατηγορίες της Μόσχας για το Κίεβο σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να καταφύγει σε μια “βρόμικη βόμβα”, είναι “ψευδείς”, ανέφεραν σήμερα σε κοινή δήλωση το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον. Η κοινή ανακοίνωση ήρθε μετά την δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος  ζήτησε χθες, Κυριακή, μια απάντηση “όσο γίνεται εξίσου σκληρή” από μέρους των δυτικών συμμάχων του.  Χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας για τις “ανησυχίες του σε σχέση με ενδεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας με την καταφυγή σε μια  βρόμικη βόμβα”.

Οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί βλέπουν σε αυτές τις δηλώσεις την απειλή ετοιμασιών για μια επίθεση που θα πραγματοποιηθεί με κάποιο ψευδές πρόσχημα, υποψιαζόμενοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πυροδοτήσει η ίδια μια “βρόμικη βόμβα” προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική κλιμάκωση, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας σε αντίποινα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

Τι είναι η βρώμικη βόμβα

Η βρώμικη βόμβα είναι στην ουσία μια συσκευή διασποράς ραδιενέργειας. Είναι ένα υποθετικό ραδιενεργό όπλο που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά. Ο σκοπός του όπλου είναι να μολύνει την περιοχή γύρω από το σημείο στο οποίο θα ριφθεί η βόμβα, η οποία έχει εκτός από συμβατικά εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά. Η έκρηξη του συμβατικού περιεχομένου της βόμβας θα διασκορπίσει στην ευρύτερη περιοχή τα ραδιενεργά υλικά.
Έτσι η περιοχή θα γίνει απαγορευτική για πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό αν και το τελευταίο μπορεί να προσεγγίσει χρησιμοποιώντας στολές ΡΒΧ Πολέμου. Η βόμβα αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με μια πυρηνική βόμβα. Δεν γίνεται πυρηνική έκρηξη, όπως γίνεται με μία κλασική βόμβα σχάσης, η έκρηξη της οποίας είναι πολύ ισχυρότερη από μία συμβατική κι έχει επιπλέον και ραδιενέργεια.
Αν και μια συσκευή διασποράς ραδιενέργειας έχει σχεδιαστεί για να διασκορπίζει ραδιενεργό υλικό σε μεγάλη περιοχή, μια βόμβα που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά εκρηκτικά και παράγει ωστικό κύμα θα ήταν πολύ πιο θανατηφόρα για τους ανθρώπους από όσο είναι ο κίνδυνος θανάτου από το ραδιενεργό υλικό που μπορεί να σκορπίσει μία βρώμικη βόμβα, σύμφωνα με κάποιες μελέτες.

Συνήθως τα επίπεδα ραδιενέργειας που προκαλούν οι βρώμικες δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να προκαλέσουν  σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Μια δοκιμαστική έκρηξη και οι μετέπειτα μετρήσεις που έκανε το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσαν ότι αν υποθέσουμε ότι δεν γίνεται τίποτα για να καθαριστεί η πληγείσα περιοχή και όλοι παραμένουν στην πληγείσα περιοχή για ένα χρόνο, η έκθεση στην ακτινοβολία θα ήταν «αρκετά υψηλή» αλλά όχι θανατηφόρα. Ωστόσο μια τέτοια έκθεση προφανώς δημιουργεί προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα μια ανάλυση που έγινε πρόσφατα για τις επιπτώσεις της καταστροφής του Τσερνομπίλ δείχνει ότι η επίδραση σε πολλούς ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή, (όχι σε αυτούς που βρίσκονταν κοντά) ήταν σχεδόν αμελητέα.  Με δεδομένο λοιπόν ότι μια βρώμικη βόμβα είναι απίθανο να προκαλέσει πολλούς θανάτους από την ακτινοβολία, πολλοί δεν θεωρούν ότι πρόκειται για όπλο μαζικής καταστροφής. Πρόκειται όμως για ένα όπλο που δημιουργεί μαζικό τρόμο, ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιηθεί. Είναι βασικά ψυχολογικό όπλο, επειδή προκαλεί στον κόσμο μαζικό πανικό αναστάτωση κλπ. Μετά τη χρήση της θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και χρήμα για να απολυμανθεί η πληγείσα περιοχή και να αποδοθεί πάλι στους πολίτες και στην οικονομία.

(Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Svoboda.org)
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρώμικη, Μόσχα,vromiki, moscha