Τουρκία: Επενδύει στη μαζική παραγωγή αντιαεροπορικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων Tayfun – Η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

23:39 20/12/2022 - Πηγή: Enikos

Σύσκεψη για εξοπλιστικά προγράμματα συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα ήταν η ένταξη νέων οπλικών συστημάτων στο τουρκικό οπλοστάσιο, αλλά και η απόφαση για μαζική  παραγωγή αντιαεροπορικών συστημάτων.

Στην ουσία ο Ερντογάν συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο την  επιτροπή για την τουρκική Αμυντική Βιομηχανία κι εκεί αποφασίστηκε σήμερα να προχωρήσει η μαζική παραγωγή τριών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας καθώς και των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun. Αξίζει να σημειωθεί ότι

ο Ερντογάν υποστήριξε πρόσφατα ότι οι πύραυλοι Tayfun θα έχουν βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.

Η επιτροπή έλαβε αποφάσεις για 25 σημαντικά προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη μαζική παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων Siper, Hisar και Sungur, αντιπλοϊκών πυραύλων Atmaca, καθοδηγούμενων από λέιζερ Karaok και πυραύλων αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως προκειμένου η Τουρκία να αποκτήσει μια «πλήρως ανεξάρτητη» αμυντική βιομηχανία, οφείλει να επενδύσει στην εγχώρια ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας που σήμερα η χώρα υποχρεώνεται να προμηθεύεται από το εξωτερικό.

Με βάση δημοσιεύματα από την Κύπρο, τα οποία επικαλούνται το ΚΥΠΕ, η σύσκεψη αναφέρθηκε «στα εγχώρια και εθνικά μας συστήματα που χρησιμοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι μονάδες ασφαλείας και ελήφθησαν αποφάσεις για 25 διαφορετικά έργα…  ελήφθησαν αποφάσεις για την μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών, για την τορπίλη AKYA και για διάφορες πλατφόρμες. Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι θα ναυπηγηθούν τα πλοία 6-7-8 στο πλαίσιο του έργου MİLGEM, καθώς και η προμήθεια πλοίων (φρεγάτες i-class)», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι: «αξιολογήθηκε η τελευταία κατάσταση στο KIZILELMA, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος μας, το οποίο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του δοκιμαστική πτήση μένοντας στον αέρα για 5 ώρες, και συζητήθηκαν νέες δυνατότητες για τα UAV μας.
Έχουν επίσης αποφασιστεί διάφορα έργα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 μας, νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, διάφορες αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, εξοπλισμός και εξοπλισμός προσομοίωσης, επιμελητεία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα