Παιχνίδια θανάτου από τους Τούρκους διακινητές στο Αιγαίο – Η νέα «ανθρωπογεωγραφία» των μεταναστών

09:20 13/2/2023 - Πηγή: Enikos

Σε μια νέα τακτική, η οποία καθημερινά θέτει σε κίνδυνο δεκάδες ζωές μεταναστών, φαίνεται πως επιδίδονται οι Τούρκοι διακινητές στο Αιγαίο. Την περασμένη εβδομάδα, σε δύο ναυάγια στο ανατολικό Αιγαίο, σε Λέρο και Λέσβο, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ενώ οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος κατάφεραν να διασώσουν άλλους 80, μέσα σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΚΟΝΤΗ

Τα δύο θανατηφόρα ναυάγια δεν θεωρούνται τυχαία περιστατικά από τους αξιωματικούς του Λιμενικού, οι οποίοι από τις αρχές του νέου έτους έχουν διαπιστώσει και καταγράψει μια σημαντική άνοδο στις ροές των μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των ανθρώπων που φέτος έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερος, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όπως έχει καταγραφεί, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου του 2023, οι παράνομες είσοδοι στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1.725. Από αυτές, 1.505 άτομα έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και 220 πέρασαν στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα του Έβρου. Αντιθέτως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, στην Ελλάδα είχαν εισέλθει μόνο 421 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 157 μέσω του Έβρου και οι 264 μέσω του Αιγαίου.

Οι αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών τονίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί εξακολουθούν να είναι πλήρως διαχειρίσιμοι, επισημαίνοντας ότι η παρούσα κατάσταση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως μια νέα μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, αναγνωρίζουν απόλυτα πως η σημαντική άνοδος στις παράνομες εισόδους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ειδικά σε μια περίοδο που η νέα ανθρωπιστική καταστροφή από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία αναμένεται να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

Τα «εισιτήρια»

Επιπλέον, θεωρείται πως αυτή η νέα κατάσταση είναι απόλυτα μεθοδευμένη. Από τα τέλη Δεκεμβρίου, πριν ακόμα σημειωθεί η άνοδος των ροών, στις ελληνικές Αρχές είχε φθάσει η πληροφορία για τη μεγάλη μείωση στα «εισιτήρια» της παράνομης μετανάστευσης, δηλαδή στο αντίτιμο που αναγκάζονται να πληρώσουν οι μετανάστες ώστε να μπουν στις βάρκες των Τούρκων διακινητών. Από τα 700 ή και 800 δολάρια που πλήρωναν οι μετανάστες το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πλέον το «εισιτήριο» έχει μειωθεί στα 100 ή ακόμη και στα 50 δολάρια. Οι πληροφορίες αυτές αντλούνται κυρίως από τους ίδιους τους μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στα ελληνικά νησιά.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η αύξηση των ροών, αλλά και η αλλαγή στην ανθρωπογεωγραφία των μεταναστών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, ενώ προέρχονται από χώρες όπως η Σομαλία, το Κονγκό, το Αφγανιστάν και τα παλαιστινιακά εδάφη. Αντιθέτως, έχουν μειωθεί δραματικά οι Σύροι, οι Ιρακινοί και οι Τούρκοι υπήκοοι, εθνικότητες που μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν στις λίστες των μεταναστευτικών ροών.

Εκτός από την προσέλκυση νέων μεταναστών, πρόθυμων να ρισκάρουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον, με τη μείωση των τιμών οι Τούρκοι διακινητές φαίνεται πως θέλουν να επιτύχουν και ακόμη έναν στόχο. Την τρέχουσα περίοδο οι άσχημες καιρικές συνθήκες αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο ενός ναυαγίου. Έτσι, ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστών που χάνονται στα νερά του Αιγαίου θα εξυπηρετούσε απόλυτα την προπαγάνδα της Άγκυρας περί κακομεταχείρισης των μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο από τους Έλληνες λιμενικούς.

Όποια κι αν είναι τα κίνητρα της νέας τακτικής που έχουν υιοθετήσει τα κυκλώματα των διακινητών, τα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί με τον πλέον δραματικό τρόπο. Την προηγούμενη Κυριακή, τέσσερα παιδιά και μία 20χρονη γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Λέρου. Από το ίδιο ναυάγιο αγνοούνται ακόμη τρία άτομα. Μία ημέρα μετά, στη Λέσβο, δύο γυναίκες και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους σε αντίστοιχο περιστατικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα