Ο σεισμός – έκπληξη στην Εύβοια και το «άγνωστο» ρήγμα – Οι εκτιμήσεις Τσελέντη και Λέκκα στο enikos.gr

12:10 29/11/2022 - Πηγή: Enikos

Σεισμό– έκπληξη χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι αυτόν που συνέβη λίγο μετά τις 6.30 το πρωί της Τρίτης στη Νότια Εύβοια, ο οποίος ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, όπως εκτιμούν, ενώ κάνουν λόγο για ένα «άγνωστο» ρήγμα της περιοχής. Μια περιοχή που δεν έχει ιδιαίτερο σεισμικό ιστορικό. Ωστόσο επειδή ο σεισμός ήταν δυνατός και επιφανειακός και λόγω της κατεύθυνσης της ενέργειας, έγινε αισθητός από την Αττική μέχρι και την Κόρινθο.

Της Εύης Κατσώλη

Έως τώρα

έχουν συμβεί δεκάδες μετασεισμοί, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν μέγεθος 4,2 και 4,1 Ρίχτερ και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί και τις επόμενες ημέρες. Στο σημείο υπάρχει αυξημένη επιτήρηση, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν το φαινόμενο, καθώς δραστηριότητα στην περιοχή υπάρχει εδώ και περίπου δύο μήνες.

Μιλώντας στο enikos.gr, o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης τόνισε ότι «είναι μια περιοχή που δεν μας έχει συνηθίσει σε σεισμούς», ενώ πρόσθεσε ότι εδώ και δύο μήνες υπάρχουν κάποιες δονήσεις στην Εύβοια αλλά υπάρχει μια πιο έντονη σεισμική δράση τις τελευταίες 18 ώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο σεισμός προήλθε από ένα άγνωστο ρήγμα, πιθανόν υποθαλάσσιο, που τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό ρήγμα. Πρέπει να περιμένουμε κάποιες ημέρες για να βεβαιωθούμε».

Ο κ. Τσελέντης είπε ότι «η έως τώρα μετασεισμική εξέλιξη είναι φυσιολογική. Κατά αρκετά μεγάλη πιθανότητα τα 4,8 Ρίχτερ ήταν το κύριο σεισμικό γεγονός. Το εστιακό βάθος ήταν στα 13 χλμ. και γι’ αυτό έγινε αισθητός και σε πιο μακρινές περιοχές όπως στην Κόρινθο».

Ο κ. Τσελέντης προέβλεψε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν πολλοί μετασεισμοί και γι’ αυτό οι κάτοικοι θα πρέπει να τηρούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Οι μετασεισμοί έως τώρα έχουν μεγέθη συμβατά με τον αρχικό σεισμό και είναι θετικό το γεγονός καθώς εκτονώνεται η ενέργεια».

Λέκκας: Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή

Για άγνωστο ρήγμα στην περιοχή έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο enikos.gr, για τον σεισμό που «ξύπνησε» την Εύβοια νωρίς το πρωί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μια ζώνη που δεν γνωρίζαμε, δεν την υπολογίζαμε και τη βλέπουμε από τη διάταξη των επικέντρων. Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή. Δεν έχουμε ρήγμα στην επιφάνεια πρέπει να είναι στο υπέδαφος το ρήγμα και να μην είναι ορατό».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι το φαινόμενο της κατευθυντικότητας είναι εκείνο που έκανε τον σεισμό αισθητό στην Αττική, ενώ για τους μετασεισμούς υποστήριξε ότι «εκτονώνουν την κατάσταση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχει αυστηρή επιτήρηση στην περιοχή, δεν υπάρχουν ζημιές» και συμπλήρωσε ότι τα εδάφη στην Εύβοια είναι σταθερά.

Τέλος ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο, τονίζει ότι δεν μπορούν ακόμα να είναι βέβαιοι αν δεν περάσουν αρκετές ώρες και προσθέτει ότι υπήρξαν προσεισμοί και μετασεισμοί πάνω από 2 και μέχρι 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
σεισμός –, Εύβοια, Τσελέντη, Λέκκα,seismos –, evvoia, tselenti, lekka