Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας – Επικεντρωνόμαστε στην διάσωση των ανθρώπων

19:13 7/2/2023 - Πηγή: Enikos

«Σε τέτοιες στιγμές κρίσης νομίζω πως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες καταστάσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN και στην εκπομπή «Connect the World» για τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία την Δευτέρα.

«Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που

ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας, κινητοποιώντας τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών, όπως και η Ευρώπη. Ήδη έχουμε ομάδες που δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στην περιοχή του Χατάι και θα ήθελα να πω ότι είδαμε εικόνες από μία ελληνική ομάδα που επιχειρεί σε αυτή την περιοχή. Ξέρετε ότι η χώρα μας έχει αρκετή εμπειρία στην αντιμετώπιση σεισμών και γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ο χρόνος μετράει πάρα πολύ. Θα πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια σε τρομακτικές συνθήκες» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους»

«Πρόκειται για δύο διαφορετικούς σεισμούς, πολύ σοβαρούς. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και πολύ δύσκολα μπορούμε να εξηγήσουμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία από τέτοια πράγματα, πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Ωστόσο, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική κινητοποίηση από πλευράς Τουρκίας. Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Φυσικά, το γεγονός ότι δεν έχει επηρεάσει μόνο την Τουρκία αλλά και τη Συρία. Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί δεν υπάρχει επίσημη αρχή με την οποία να συνδιαλλαγούν. Και φυσικά γνωρίζετε ότι τα πράγματα ήταν ήδη πολύ δύσκολα ακόμα και πριν από τον σεισμό».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως: «Προσπαθούμε να εργαστούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Η πρόταση μου θα είναι και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι κάθε βοήθεια προς τη Σύρια πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει να κάνει με τη γεωπολιτική, ούτε με την αναγνώριση κανενός καθεστώτος, αλλά να σώσουμε ανθρώπους σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια στη Σύρια να γίνουν μέσω ΟΗΕ ή Ε.Ε. Δεν είμαστε έτοιμοι να έχουμε αυτές τις συνεννοήσεις σε διμερές επίπεδο με τη Σύρια. Είναι λεπτή η κατάσταση. Δεν μπορώ να σχολιάσω λεπτομερώς. Χρειαζόμαστε μια διεθνή απόφαση και να συμφωνήσουμε πώς θα βοηθήσουμε τη Σύρια, λαμβάνοντας υπόψιν τις τεράστιες περιπλοκές, το καθεστώς της ηγεσίας και τις επιβληθείσες κυρώσεις».

«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα από αυτή που ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος διασώστης έσωσαν ένα εφτάχρονο κοριτσάκι»

«Στο τέλος της μέρας βάζουμε για λίγο στην άκρη τις διαφορές μας και προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε σε μία επείγουσα κατάσταση. Δεν είναι η πρώτη φορά που σεισμοί χτυπούν τις χώρες μας. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία προσέφερε βοήθεια. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές αλλά στο τέλος της μέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα από αυτή που ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος διασώστης έσωσαν ένα εφτάχρονο κοριτσάκι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα