Επίθεση στο Παρίσι: Ο 69χρονος εξέφρασε «μίσος για τους ξένους» – Τι λέει η εισαγγελέας

16:59 25/12/2022 - Πηγή: Enikos

Ο 69χρονος συνελήφθη την Παρασκευή αφού πυροβόλησε θανάσιμα δύο άντρες και μία γυναίκα σε ένα κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, αλλά και σε ένα διπλανό καφέ στο Παρίσι.

Ο ύποπτος που κρατείται για τη δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι μίλησε στις αστυνομικές αρχές για το “μίσος που έχει κατά των ξένων”, όπως ανέφερε σήμερα η εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι δολοφονίες συντάραξαν την κουρδική κοινότητα με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

που εξελίχθηκαν σε άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ο ύποπτος στη διάρκεια της ανάκρισης του είπε ότι η διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του το 2016 του προκάλεσε «μίσος για τους ξένους, ενώ αυτό έγινε παθολογικό στο σύνολό του», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η εισαγγελέας Λορ Μπεκιό.

Three people were killed after a gunman opened fire on a Kurdish cultural center and nearby Kurdish cafe in central Paris. Authorities said the suspect had been arrested https://t.co/LahEy2GOer pic.twitter.com/0nRXxeWOL2

Reuters (@Reuters) December 23, 2022

Σύμφωνα με την Le Monde, o ύποπτος είπε ότι αρχικά ήθελε να σκοτώσει ανθρώπους στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Seine-Saint-Denis, το οποίο έχει μεγάλο πληθυσμό μεταναστών, πριν αποφασίσει τελικά να πάει στη 10η συνοικία.

Ο ύποπτος, που ονομάζεται William M., είναι λάτρης των όπλων, με ιστορικό σε αδικήματα που σχετίζονται με οπλοκατοχή.  Είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο συνταξιούχος μηχανοδηγός καταδικάστηκε για ένοπλη βία το 2016, αλλά άσκησε έφεση. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε για παράνομη οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με την The Times of Israel, πέρυσι, κατηγορήθηκε για ρατσιστική βία, αφού φέρεται ότι μαχαίρωσε μετανάστες και έκοψε τις σκηνές τους με σπαθί σε ένα πάρκο στο ανατολικό Παρίσι. «Είναι τρελός, είναι ηλίθιος», είπε ο πατέρας του σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι M6.

Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς αναβίωσε μνήμες από τρεις ανεξιχνίαστες δολοφονίες Κούρδων το 2013 για τις οποίες πολλοί κατηγορούν την Τουρκία.

Πολλοί στην κουρδική κοινότητα έχουν εκφράσει την οργή τους για τις γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις λέγοντας ότι έκαναν πολύ λίγα για να αποτρέψουν τον πυροβολισμό. Οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Παρισιού για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά τη συγκέντρωση φόρου τιμής.

Την ίδια στιγμή, ο κορυφαίος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, καταδίκασε δημόσια τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι και ενοχοποίησε το PKK.

«Αυτό είναι το PKK στη Γαλλία», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δημοσιεύοντας εικόνες αναποδογυρισμένων και καμένων αυτοκινήτων στο Παρίσι.

#France: Protests erupt in #Paris following shooting at Kurdish cultural centre |

Keywords
Τυχαία Θέματα