Reuters: Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο του Τραμπ για τα «πειραγμένα» μηχανήματα ψηφοφορίας στις ΗΠΑ

08:31 21/12/2022 - Πηγή: Enikos

Την θεωρία συνωμοσίας του Τραμπ, για το πώς του έκλεψαν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2020 και τον άνθρωπό πίσω από αυτήν, έναν προγραμματιστή με το όνομα Ντένις Μοντγκόμερι, περιγράφει σε εκτενές δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «Η θεωρία συνωμοσίας φαινόταν να βγαίνει από το πουθενά: σκοτεινές δυνάμεις είχαν διεισδύσει σε μηχανήματα ψηφοφορίας σε όλη την χώρα, για να κλέψουν από τον

Ντόναλντ Τραμπ τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ».

«Ο μύθος άρχισε να διαδίδεται πριν ακόμη καταμετρηθούν οι ψήφοι», λέει  το πρακτορείο. «Μία από τις παλαιότερες εκδόσεις, από έναν σκοτεινό, δεξιό ιστότοπο, είχε έναν ήρωα: τον Ντένις Μοντγκόμερι, έναν προγραμματιστή υπολογιστών και αυτοχαρακτηριζόμενο πρώην εργολάβο που αναλάμβανε δουλειές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ» (της γνωστής CIA).

Ο συγγραφέας στον ιστότοπο ανέφερε τον ισχυρισμό του Μοντγκόμερι ότι πριν από χρόνια, είχε κατασκευάσει έναν υπερυπολογιστή που είχε ονομάσει Hammer ως εργαλείο επιτήρησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μαζί με λογισμικό που ονομάζεται Scorecard και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Τώρα, όπως ισχυρίστηκε ο Μοντγκόμερι, κάποιος είχε αρπάξει την τεχνολογία και τη χρησιμοποιούσε για να κλέψει την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

The universe of pro-Trump conspiracy theories about vote-flipping supercomputers can be traced back to Dennis Montgomery, a programmer and ex-U.S. intelligence contractor. Judges call him a fraud and perjurer, and he has a history of telling tall tales https://t.co/BlSDSGiZug pic.twitter.com/vshrrE6wSn

Reuters (@Reuters) December 20, 2022

«Η μετεκλογική φρενίτιδα»

Στον πυρετό των ημερών που ακολούθησαν τις εκλογές, αυτοί και άλλοι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί για το Hammer και το Scorecard έγιναν viral και μεταμορφώθηκαν σε τεράστια, παγκόσμια θεωρία συνωμοσίας σχετικά με το πώς μια σειρά απαίσιων χαρακτήρων, συχνά συνδεδεμένων με την Κίνα, είχαν παραβιάσει συστήματα ψηφοφορίας για να μεταφέρουν ψήφους από τον Τραμπ στον Μπάιντεν.

Καθώς η μυθοπλασία των κλεμμένων εκλογών εξαπλώθηκε, το ίδιο και συνέβη και με τις επιπτώσεις της: Έγιναν επιπόλαιες αγωγές με στόχο την ανατροπή των εκλογών, σημειώθηκαν απειλές βίας εναντίον εργαζομένων στην εκλογική διαδικασία και έγιναν καλά χρηματοδοτημένες εκστρατείες για να απαλλαγεί η Αμερική από τα μηχανήματα ψηφοφορίας. Δύο χρόνια αργότερα, περίπου τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων λένε ότι πιστεύουν πως ο Τραμπ εξαπατήθηκε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters.

Ο Μοντγκόμερι δεν σχολίασε αυτό το άρθρο. Το Reuters έκανε συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 πρώην συνεργάτες του και εξέχοντες… αρνητές εκλογών για να εντοπίσει την εξέλιξη της θεωρίας συνωμοσίας Hammer-and-Scorecard. Η περίπλοκη ιστορία προέκυψε σε μια σειρά τηλεφωνικών συνεντεύξεων του Μοντγκόμερι από τη Μαίρη Φάνινγκ, τη δεξιά συγγραφέα που δημοσίευσε αρχικά τους αβάσιμους ισχυρισμούς του στον ιστότοπό της, τον «American Report». Η Φάνινγκ είπε στο Reuters ότι ο Μοντγκόμερι την προσέγγισε ισχυριζόμενος ότι θα γίνει πειρατεία εκλογών λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Το κόλπο και η συνωμοσία

Η ανάρτηση της Φάνινγκ παρουσίασε τον Μοντγκόμερι ως πληροφοριοδότη που αποκάλυπτε τη μυστική χρήση των τεχνολογικών δημιουργημάτων του με στόχο την κλοπή ψήφων. Ωστόσο, πρώην συνεργάτες του Μοντγκόμερι τον αποκάλεσαν απατεώνα και ομοσπονδιακοί δικαστές σε αστικές υποθέσεις τον κατηγόρησαν για απάτη και για ψευδορκία. Ο Μοντγκόμερι έχει παρελθόν στην προώθηση μεγάλων παραμυθιών: Έχει πουλήσει φερόμενη ψεύτικη τεχνολογία ή πλαστά στοιχεία για θεωρίες συνωμοσίας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε έναν δεξιό σερίφη της Αριζόνα και, πιο πρόσφατα, στον Μάικ Λίντελ, τον μεγιστάνα των μαξιλαριών, που είναι διάσημος αρνητής των εκλογών.

Η Φάνινγκ δημοσίευσε τους ισχυρισμούς του Μοντγκόμερι, αφού πρώτα ο ίδιος ο Τραμπ είχε προβλέψει επί μήνες ότι θα τον κλέψουν. Μετά, οι σύμμαχοι του Τραμπ άδραξαν την ευκαιρία και την θεωρία. Από τους πρώτους, ήταν ο «τραμπικός» δικηγόρος, Σίντνεϊ Πάουελ, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεωρία Hammer και Scorecard στο Fox News. Άλλες δεξιές προσωπικότητες συσσωρεύτηκαν σε ένα αναδυόμενο κίνημα άρνησης των εκλογών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα κύμα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από υποστηρικτές του Τραμπ στη βάση του Hammer και Scorecard.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε τη μήνυση του Μοντγκόμερι το 2017 που ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συνωμοτούσε για κατασκοπεία Αμερικανών.

Ο Πάουελ και άλλοι επιφανείς αρνητές των εκλογών έχουν προσφέρει έκτοτε μια μεγάλη γκάμα ψευδών ισχυρισμών για χακαρισμένα εκλογικά μηχανήματα, για κάλπες γεμάτες με παράνομα ψηφοδέλτια και για εργαζομένους με βαλίτσες γεμάτες ψεύτικες ψήφους του Μπάιντεν. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, οι δράστες περιλαμβάνουν διεφθαρμένους Δημοκρατικούς, Βενεζουελάνους σοσιαλιστές, Κινέζους πράκτορες και προδότες που καραδοκούν μέσα σε μεγάλους κατασκευαστές εκλογικού εξοπλισμού των ΗΠΑ.

Αλλά η ουσία των ισχυρισμών του Μοντγκόμερι – μια τεράστια συνωμοσία με στόχο να χακαριστούν τα εκλογικά μηχανήματα και να αλλάξουν οι ψήφοι- παραμένει ζωντανή ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ που δεν έχουν ακούσει ποτέ για το Hammer και το Scorecard. Η θεωρία έβαλε τα θεμέλια για μια σειρά θολών αλλά ευέλικτων ισχυρισμών ότι νοθευτηκε η ψηφοφορία ισχυρισμών που τροφοδότησαν την πείνα των υποστηρικτών του Τραμπ οι οποίοι ζητούσαν εξηγήσεις για τους ισχυρισμούς του ότι του έκλεψαν τη νίκη.

Ο πρώην σερίφης Joe Arpaio της κομητείας Maricopa της Αριζόνα αποκαλεί τον Montgomery «απατεώνα» REUTERS/Darryl Webb

Οι ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου μήνα αποτέλεσαν πλήγμα στο κίνημα που αρνείται τις εκλογές. Πολλοί σκληροί συνωμοσιολόγοι, υποψήφιοι για το Κογκρέσο και άλλα βασικά κρατικά αξιώματα έχασαν. Το «κόκκινο κύμα» νίκης των των Ρεπουμπλικανών που είχε προβλεφθεί ότι θα σάρωνε, δεν εμφανίστηκε ποτέ, παρά τον υψηλό πληθωρισμό των ΗΠΑ και τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν.

Ομοσπονδιακός δικαστής που προεδρεύει στην επιχειρηματική διαμάχη του Μοντγκόμερι με έναν συνεργάτη του επέβαλε κυρώσεις για ψευδορκία και επέβαλε ποινή 61.000 δολαρίωνΗ συνταγή της «επιτυχίας»

«Και όμως», γράφει το Reuters «τα αποτελέσματα υπογράμμισαν ότι παραμένει η απήχηση των ισχυρισμών περί κλεμμένων εκλογών, ειδικά στα προπύργια των Ρεπουμπλικανών στις αγροτικές περιοχές. Διάφορα ΜΜΕ έχουν εκτιμήσει ότι περισσότεροι από 150 νεοεκλεγέντες ή επανεκλεγέντες Ρεπουμπλικάνοι στο Αμερικανικό Κογκρέσο έχουν αρνηθεί ή αμφισβητήσει το κατά πόσον ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του 2020.

Όταν αρχικά η θεωρία Hammer και Scorecard άρχισε να διαδίδεται, ο Christopher Krebs, τότε κορυφαίος εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, προσπάθησε αμέσως να την καταρρίψει, γράφοντας στο Twitter ότι ήταν «ανοησία» και «φάρσα». Δεν έπιασε. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Krebs είπε ότι η «γελοία» θεωρία του Μοντγκόμερι «ήταν η πρώτη τεχνική θεωρία συνωμοσίας που πραγματικά έπιασε».

«Έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κλασικής θεωρίας συνωμοσίας γιατί εμπεριέχει τη CIA», είπε ο Krebs, ο οποίος είναι πλέον σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου. «Ήταν μια αλληγορία που έπιασε ακόμα και χωρίς το όνομα Hammer και Scorecard».

Keywords
Τυχαία Θέματα