Qatar Gate: Ο Παντσέρι συνεργάζεται με τους Βέλγους ανακριτές και… κατηγορεί τον Cozolino

08:13 21/12/2022 - Πηγή: Enikos

Ο Παντσέρι συνεργάζεται με τους Βέλγους ανακριτές που ερευνούν το Qatar gate. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο πρώην συνδικαλιστής και ευρωβουλευτής από το Μπέργκαμο παραδέχτηκε εν μέρει ορισμένες από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τους ανακριτές των Βρυξελλών. «Σε αντάλλαγμα θα είχαμε λάβει 50.000 ευρώ» τόνισε ο άνδρας που θεωρείται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς που κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να… τρέμει.

Ο Παντσέρι δήλωσε επίσης έτοιμος να συνεργαστεί και έδωσε πληροφορίες

για άλλους ευρωβουλευτές: πρώτα απ ‘όλα τον Francesco Cozolino, του Δημοκρατικού Κόμματος. Το πρόσωπο που θα έπαιρνε τη θέση του στις βασικές θέσεις για τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, ο Παντσέρι αμφισβητεί όσα κατέθεσε ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Marc Tarabella, τονίζοντας ότι πήγε στο Κατάρ. Έκανε επίσης δηλώσεις για τη Maria Arena, επίσης από τους Σοσιαλδημοκράτες και πολύ κοντά του: «Ξέρω ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και ότι πήρε δώρο».

Επιβεβαιώθηκε επίσης ο κεντρικός ρόλος του Abderrahim Atmun, του Μαροκινού πρέσβη στη Βαρσοβία, ο οποίος ενήργησε ως ενδιάμεσος μεταξύ των μαροκινών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων Ιταλών. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Παντσέρι εξήγησε επίσης ότι η συμφωνία “γεννήθηκε” το 2019, δηλαδή μετά την αποτυχημένη επανεκλογή του.

Ως δικαιολογία για να πείσει την εισαγγελία για τον χαρακτήρα του ήταν πως αν ήταν ευρωβουλευτής δεν θα είχε πάρει χρήματα. «Τα χρήματα στο σπίτι μου δεν ήταν διαθέσιμα σε κανέναν άλλο», απάντησε αργότερα όταν ρωτήθηκε για το τεράστιο ποσό μετρητών που βρέθηκε στο σπίτι του.

Η αποχαρακτηρισμένη έκθεση του Bim

Η ανακάλυψη αυτών των χρημάτων, αυτή τη στιγμή, είναι το ισχυρότερο στοιχείο στα χέρια του ανακριτή Michael Claise που συντονίζει την έρευνα. Στο σπίτι του στις Βρυξέλλες οι αστυνομικοί είδαν πακέτα με χρήματα. Στη συνέχεια όπως έγινε γνωστό καλωδίωσαν όλο το σπίτι, γι’ αυτό και ήξεραν 7 μήνες μετά, όταν έκαναν τη σύλληψη, ότι έλειπαν 100.000 ευρώ. Τα πακέτα με τα χαρτονομίσματα εντοπίστηκαν στο κρεβάτι και κάτω από την ντουλάπα: 700.000 ευρώ, με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ χωρισμένα σε επτά δέματα μέσα σε μια βαλίτσα κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι και σε ένα χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι.

Περιγράφεται σε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση του Bim (η επιτροπή που εποπτεύει τις έρευνες των Vsse, των βελγικών μυστικών υπηρεσιών). «Οι πράκτορες μπήκαν στο διαμέρισμα και έψαξαν τα πράγματα του Παντσέρι, άνοιξαν ντουλάπες ακόμη και το μικρό χρηματοκιβώτιο. Τράβηξαν μερικές φωτογραφίες και στη συνέχεια τα διόρθωσαν όλα, σαν να μην είχαν μπει ποτέ… Για σχεδόν 7 μήνες τα χρήματα παρέμειναν εκεί, με τελικό έλλειμμα περίπου 100.000 ευρώ.

Το έγγραφο περιέχει επίσης άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, την ημερομηνία: η έκθεση χρονολογείται στις 26 Απριλίου. Το δημοσίευμα εξηγεί λοιπόν ότι οι έρευνες των βελγικών υπηρεσιών είχαν φτάσει σε σημείο καμπής την άνοιξη, όταν η είδηση ​​αποχαρακτηρίστηκε και στάλθηκε στη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Τα χρήματα που βρέθηκαν να μεταφέρει ο πατέρας της Εύας Καϊλή σε μια βαλίτσα, είναι το στοιχείο που καρφώνει την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αύριο η Καϊλή, που βρίσκεται στη φυλακή, θα βρεθεί ενώπιον των δικαστών που θα πρέπει να αποφασίσουν για την κράτηση της.

Εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και tablet “χτενίζονται”

Η προθυμία του Παντσέρι να συνεργαστεί θα μπορούσε να διευρύνει την έρευνα. Όπως και η έρευνα από την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol που συνεργάζεται με τη βελγική αστυνομία για το σκάνδαλο. Ερευνητές θα πρέπει να χτενίσουν τον τεράστιο όγκο συσκευών πληροφορικής και τηλεφώνου που κατέσχεσαν οι ανακριτές (μιλάμε για εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και tablet) κατά τη διάρκεια περίπου είκοσι ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Βελγίου, Ιταλίας και Ελλάδας.

Και χθες ο δικαστής για τις προκαταρκτικές έρευνες της Aosta εξέδωσε διάταγμα προληπτικής κατάσχεσης για ένα διαμέρισμα στην Cervinia: αυτό είναι το διαμέρισμα που αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο η Nakaz development sprl του Nicolò Figà-Talamanca, νούμερο ένα της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», που θεωρείται από τους δικαστές ως ένας από τους συμμετέχοντες στην εγκληματική ένωση. Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και φοράει πλέον βραχιόλι. Τα 215 χιλιάδες ευρώ, φέρεται να είναι από επιχείρηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα