Ζιμπάμπουε: "Φάρσα" χαρακτήρισε τις εκλογές ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

23:54 1/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι χαρακτήρισε σήμερα "τεράστια φάρσα" τις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στη χώρα, λίγη ώρα αφού ο αντίπαλός του, ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του κατήγαγε μια σαρωτική νίκη που εξασφαλίζει στον γηραιότερο αρχηγό κράτους στην Αφρική άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία.

Οι εκλογές αποτέλεσαν "μια τεράστια φάρσα", είπε ο Τσβανγκιράι, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
"Κατά την άποψή μας, αυτές οι εκλογές δεν έχουν ισχύ και εγκυρότητα", πρόσθεσε ο ίδιος. Δεν δέχθηκε ερωτήσεις, ενώ δεν έκανε σαφές εάν το κόμμα του προτίθεται να προσφύγει σε ένδικα μέσα.

Οι διαμετρικά αντίθετοι ισχυρισμοί των δύο αντιπάλων έγιναν ώρες πριν η Εκλογική Επιτροπή της Ζιμπάμπουε ανακοινώσει επίσημα αποτελέσματα.

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα προ ολίγου, το κόμμα Zanu-PF του Μουγκάμπε έχει το προβάδισμα και μάλιστα κερδίζει σε περιοχές οι οποίες ως τώρα θεωρούνταν προπύργια του Κινήματος για την Δημοκρατική Αλλαγή (Movement for Democratic Change, MDC) του Τσβανγκιράι. Το Zanu-PF προηγείται στις 25 από τις 28 εκλογικές περιφέρειες για τις οποίες ήσαν διαθέσιμα αποτελέσματα, επί συνόλου 210, ενώ το MDC περιοριζόταν σε μόλις τρεις.

Παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι εάν το μετεκλογικό κλίμα χαρακτηριστεί από μια οξεία πολιτική σύγκρουση, υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν επεισόδια βίας, όπως είχε συμβεί το 2008, όταν περίπου 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μετά την ήττα του 94χρονου Μουγκάμπε στον πρώτο γύρο. Ο Μουγκάμπε κυβερνά στη Ζιμπάμπουε από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Βρετανία το 1980.

Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν ειρηνική, αλλά υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους τα οποία, σύμφωνα με παρατηρητές, αλλοίωσαν το αποτέλεσμα, αφού δεν επέτρεψαν να ψηφίσουν έως και 1 εκατ. εκλογείς – το ένα πέμπτο όλων των πολιτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Μια πηγή του Zanu-PF είπε λίγη ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες ζητώντας να μην κατονομαστεί "κερδίσαμε. Το θάψαμε το MDC. Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι θα κερδίζαμε", σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η δημοσίευση ανεπίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών απαγορεύεται στη αφρικανική χώρα και η αστυνομία είχε διαμηνύσει ότι θα συλλάμβανε οποιονδήποτε προέβαινε σε τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, το Zanu-PF πιστεύεται ότι κερδίζει 93 έδρες στη βουλή έναντι 33 του MDC, καταφέρνοντας μια σαρωτική νίκη εν σχέσει με το 2008, ωστόσο απέμεναν να κριθούν 84 έδρες.

Ερωτηθείς πριν από την διαδικασία αν θεωρεί πως θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του, ο Μουγκάμπε αστειεύτηκε αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. "Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη και της Αμερικής (. . .) έχω πεθάνει. Ούτε καν ξέρω πόσες φορές έχω πεθάνει", πρόσθεσε. "Αλλά δεν είμαι νεκρός ακόμα", διεμήνυσε.

Δεν επετράπη σε δυτικούς παρατηρητές να εισέλθουν για την διαδικασία στην αφρικανική αυτή χώρα, η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτών όπως διαμάντια, άνθρακας, πλατίνα και χρώμιο.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι παρακολουθεί "στενά" τις εκλογές.

"Η ειρηνική και συντεταγμένη διεξαγωγή των εκλογών αφ' εαυτής δεν εξασφαλίζει ένα ελεύθερο και δίκαιο αποτέλεσμα", επισήμανε η Μέρι Χαρφ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά την ίδια, η "κρίσιμη δοκιμασία" θα είναι το εάν και κατά πόσον η καταμέτρηση των ψήφων πρόκειται να "διεξαχθεί με αξιόπιστο και διαφανή τρόπο και το εάν και κατά πόσον το αποτέλεσμα θα αντανακλά την βούληση του λαού της Ζιμπάμπουε".

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εκδήλωσε από την πλευρά της την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Ζιμπάμπουε δεν έθεσε σε ισχύ μια σημαντική εκλογική μεταρρύθμιση πριν από τις εκλογές της Τετάρτης και για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δεν επετράπη να ασκήσει το δικαίωμά του.

"Ανησυχούμε επίσης για την καθυστερημένη δημοσίευση του εκλογικού καταλόγου", είπε εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ. "Κάθε κρίση σχετικά με την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτούς τους παράγοντες", επισήμανε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας Ολεσεγκούν Ομπάσαντζο, επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε χθες ότι οι εκλογές διεξήχθησαν "ειρηνικά, με τάξη, με τρόπο ελεύθερο και δίκαιο", κι επανέλαβε την άποψη αυτή μετά τη συνάντηση με τον Μουγκάμπε σήμερα.

Η οικονομία της Ζιμπάμπουε βρίσκεται αντιμέτωπη με δυτικές κυρώσεις. Το 2009 το δολάριο της Ζιμπάμπουε, εν μέσω ενός ιλιγγιώδους υπερπληθωρισμού, καταργήθηκε. Η χώρα οφείλει δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, στη Νότια Αφρική, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.ά.
Keywords
Τυχαία Θέματα