Βράβευση του σκηνοθέτη Γ. Ιορδανίδη απο το Υ.ΜΑ.Θ.

18:08 24/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Αναγνωρίζοντας το δημιουργικό έργο και την προσφορα στο θέατρο και τον πολιτισμό τού σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τού απονέμει τιμητική διάκριση. Η τελετή βράβευσης ορίστηκε να πραγματοποιηθεί απόψε, στις 11 το βράδυ, μετά το τέλος της παράστασης που σκηνοθέτησε ο τιμώμενος ("Το Ραφτάδικο") στο Βασιλικό θέατρο, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρου Καράογλου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του
υπουργείου: "Ο πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σκηνοθέτης, με σημαντικές παραστάσεις που ανύψωσαν το επίπεδο της θεατρικής ζωής της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος γενικότερα, φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια δημιουργικής πορείας στο θέατρο έχοντας στο ενεργητικό του 100 παραστάσεις".

Αναφερόμενος στη βράβευσή του από τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, ο κ.Ιορδανίδης δήλωσε: "Καμία τιμητική διάκριση δεν μετράει για εμένα τόσο όσο μια διάκριση που προέρχεται από τη Β. Ελλάδα, μιας και η θεατρική ιστορία του πατέρα μου αλλά και η δική μου είναι στενά συνδεδεμένες με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τη Θεσσαλονίκη".

Γιος του Γιώργου Ιορδανίδη (ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Αίγυπτο, που εδραίωσε το θέατρο του απόδημου ελληνισμού και στη συνέχεια στελέχωσε το νεοϊδρυθέν τότε ΚΘΒΕ - του οποίου υπήρξε μέλος του Δ.Σ και διευθυντής της Δραματικής του Σχολής) ο Γιάννης Ιορδανίδης ήρθε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη στα 1961. Σπούδασε αρχικά στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και μετά στη Σχολή Θεάτρου Κωστή Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Το 1973 έφυγε στο Παρίσι ως υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης και σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris III).

Στην Ελλάδα, όπου επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του '80, έχει υπογράψει 90 και πλέον σκηνοθεσίες στο ελεύθερο θέατρο, ενώ δεκάδες είναι οι συμμετοχές του- από νεαρός ως ηθοποιός αλλά και από το 1986 με την ιδιότητα του σκηνοθέτη με το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.

Το τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε (μετέφρασε και εξασφάλισε τα δικαιώματα για τις παραστάσεις του στην Ελλάδα) ο Γιάννης Ιορδανίδης είναι "Το Ραφτάδικο" του Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ, του 74χρονου σήμερα Γάλλου συγγραφέα, του σεναριογράφου του Φρανσουά Τρυφώ ("Τελευταίο Μετρό"). Το έργο ανέβηκε στο ΚΘΒΕ από τις αρχές της σεζόν (18 Οκτωβρίου) στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών και το Βασιλικό θέατρο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα