Βέλγιο: Τι έγραψε ο Τύπος για την παραίτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ

18:40 11/7/2013 - Πηγή: E-Typos
To σύνολο του βελγικού γαλλόφωνου τύπου απασχολεί σήμερα το θέμα της παραίτησης του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Η εφημερίδα Le Soir δημοσιεύει άρθρο, με τίτλο: «O Γιουνκέρ παραιτείται, το Λουξεμβούργο οδεύει σε πρόωρες εκλογές», όπου αναφέρεται οτι όπως επισημαίνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Λουξεμβούργου "ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, όχι επειδή δεν είναι έντιμος ή φάνηκε ανίκανος αλλά επειδή ‘έκανε κακές επιλογές".

Η Libre Belgique δημοσιεύει εξάλλου δισέλιδο αφιέρωμα με τίτλο: «Ο Γιουνκέρ πέφτει στην ίδια του τη χώρα» και άρθρο με
τίτλο: «Πρόκειται αρχικώς για μία υπόθεση βομβιστικής επίθεσης» (σ.σ. αναφορά σε υπόθεση όπου, ανάμεσα στο 1984 -86, το Λουξεμβούργο γνωρίζει σειρά βομβιστικών επιθέσεων). Η εφημερίδα παρουσιάζει, στο πλαίσιο του αφιερώματος, πορτραίτο του Γιουνκέρ με τίτλο: «Ένας πολύ θερμός οπαδός της Ευρώπης» όπου επισημαίνει: «Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιουνκέρ υπήρξε πεπεισμένος οπαδός του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος; Το 2011, δήλωνε ότι αν οι τωρινοί πολιτικοί «δεν ξαναβρούν τον ενθουσιασμό και την πίστη των ιδρυτών της Ευρώπης, θα παραλείψουν το καθήκον τους και αυτό θα αποδειχθεί ένα βαρύ ιστορικό σφάλμα».

«Η προσωπικότητά του, η μακροβιότητα του, και το ταλέντο του να πετυχαίνει την συναίνεση, προσέφεραν στη χώρα του, ως μέλος της Ε.Ε., ένα δυσανάλογο προς το μέγεθος της βάρος», επισημαίνει ο η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι «στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο Γιουνκέρ εξαντλήθηκε σε ατελείωτες συνεδριάσεις του Eurogroup και το αστέρι του ‘θόλωσε’. "Βρέθηκε απομονωμένος, ιδιαίτερα στο θέμα της υπεράσπιση της κοινοτικής μεθόδου, ενώ επεκρινε διακριτικά, την όλο και συχνότερη χρήση της διακρατικής μεθόδου, στη διαδικασία λήψης ευρωπαϊκών αποφάσεων", σημειώνει η εφημερίδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα