Τουρκία: Παραίτηση-αντίδραση για τα βακούφια

11:19 22/3/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο εκπρόσωπος των Μη Μουσουλμανικών Ευαγών Ιδρυμάτων (Βακουφίων) στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων παραιτήθηκε από τη θέση του, για να υπογραμμίσει τη διαμαρτυρία του για τη συνεχιζόμενη άρνηση της διοίκησης να εκδώσει τους απαραίτητους κανονισμούς για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Με επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ, ο Παντελής Βίνγκας σημειώνει ότι η κατάργηση του κανονισμού που ίσχυε τον Ιανουάριο του 2013 και η «αδικαιολόγητη» καθυστέρηση στην υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού, «παραβιάζει το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των πολιτών».

«Το
ότι δεν έχει εκδοθεί νέος κανονισμός με φέρνει σε δύσκολη θέση ως εκπρόσωπο των μειονοτικών ιδρυμάτων. Αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου» ανέφερε ο κ. Βίνγκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:«Έχω προειδοποιήσει γα το επείγον του θέματος τόσο τον πρόεδρο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης [Μπουλέντ Αρίντς]».

Ο ίδιος είχε άλλωστε θέσει το θέμα και δημοσίως στην Ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί με θέμα «Νομική Προσωπικότητα των Μη Μουσουλμάνων - Προβλήματα και Δικαιώματα». «Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τα αίτια της καθυστέρησης. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πάνω από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες» λέει και επισημαίνει ότι η απουσία ελεύθερων και απρόσκοπτων εκλογών, για πολλές δεκαετίες, «έχει διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων».

«Είναι ακατανόητη η καθυστέρηση στην έκδοση του εκλογικού κανονισμού και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» τονίζει ο κ. Βίνγκας.

Τα ιδρύματα της ελληνική ομογένειας - με εξαίρεση του Ιδρύματος Βαλουκλή - έχουν πρόσφατα εκλέξει τις διοικήσεις τους, η θητεία των οποίων θα λήξει το 2015. «Η έλλειψη ενός εκλογικού κανονισμού προσφέρει διέξοδο στα ιδρύματα εκείνα που δεν κάνουν εκλογές. Με την υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορούν να το πράξουν ακόμη και εάν το ήθελαν» λέει ο κ. Αντώνης Παριζιάνος, πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ). Τα περισσότερα ωστόσο ιδρύματα της αρμενικής κοινότητας δεν έχουν εκλεγμένες διοικήσεις και το θέμα αυτό έχει προκαλέσει τεράστια κρίση στην αρμενική κοινότητα.

Ο κ. Παριζιάνος, συνδέει την καθυστέρηση και με τις εκλογές στην Τουρκία. «Ίσως να μην θέλουν να στενοχωρήσουν κανέναν πριν τη διεξαγωγή τον εκλογών» εκτιμά σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των μειονοτικών ιδρυμάτων, έχει δημιουργηθεί ένα νομικό κενό. «Με την κατάργηση του υπάρχοντος κανονισμού δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό, θα έπρεπε να ισχύει ο υφιστάμενος κανονισμός μέχρι τη δημιουργία του νέου. Θα ήταν πιο υγιές αν είχε επιλεγεί αυτή η οδός» αναφέρει ο κ. Αντώνης Παριζιάνος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα