Το στοίχημα της ανάκαμψης

18:11 9/11/2013 - Πηγή: E-Typos
Η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδείξει περισσότερο ενισχυμένη την κυβερνητική πλειοψηφία με τη συσπείρωση των βουλευτών που την απαρτίζουν. Αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
θα εξελιχθεί, στην ουσία, σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το κρίσιμο ζήτημα όμως για την κυβέρνηση είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τους Ελληνες πολίτες. Αυτό θα κριθεί το επόμενο διάστημα σε δύο μέτωπα. Πρώτον, από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα την αποφυγή πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, τα οποία δεν αντέχουν ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία. Και, δεύτερον, σε εσωτερικό επίπεδο με την κατάθεση του Προϋπολογισμού και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Οπως αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός, το 2013 ήταν η χειρότερη φορολογικά χρονιά για τους πολίτες, με τη συσσώρευση και των τελών ακινήτων των προηγούμενων ετών, ενώ υπολογίζεται ότι οι απώλειες των εισοδημάτων έχουν φθάσει το 40%. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις δαπάνες καθημερινής διαβίωσης, αλλά και για την αγορά που παραμένει βυθισμένη στην ύφεση.
Το πρόβλημα της οικονομίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση της ρευστότητας, η οποία μπορεί να προέλθει μέσα από την προσέλκυση νέων κεφαλαίων για επενδύσεις στη χώρα μας, την εκταμίευση και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος και να καλύψει τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού.

Εφόσον επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και σε συνδυασμό με την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, είναι προφανές ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταδιακή έξοδο από την κρίση. Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει εμπράκτως ότι και το 2013 μπορεί να αποτελέσει την τελευταία χρονιά ύφεσης και η κοινωνία, επιτέλους, να ανακουφιστεί από την ασφυκτική πολιτική λιτότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα