Το μήνυμα από τις ΗΠΑ

18:45 10/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Τα οφέλη για την Ελλάδα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολλαπλά σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Η δήλωση στήριξης του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα για τις προσπάθειες της χώρας μας να βγει από το τούνελ της κρίσης και το μήνυμα που έστειλε στη Γερμανία, ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να επιτευχθεί με λιτότητα, δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο στο εσωτερικό της ευρωζώνης σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ελληνικά συμφέροντα.

ΟΛΟΙ
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα τεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων ΔΝΤ και Ευρώπης το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους με ένα νέο κούρεμα. Η Ελλάδα παρακολουθεί με διακριτικότητα τις σχετικές διεργασίες αλλά μπορεί να διεκδικήσει καλύτερους όρους στη διαπραγμάτευση για το χρέος, εάν στο τέλος του έτους καταφέρει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι «πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τη διαχείριση του χρέους γιατί η λιτότητα δεν είναι λύση», ενισχύει τη θέση της Ελλάδας καθώς στο πλευρό της συντάσσεται μια μεγάλη οικονομική δύναμη, που ζητεί αλλαγή της πολιτικής που έχει επιβάλει στον ευρωπαϊκό Νότο η Γερμανία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η στήριξη της αμερικανικής πλευράς λειτουργεί θετικά στις αγορές. Οι επενδυτές, όπως φάνηκε από την παρουσία 20 κορυφαίων διαχειριστών hedge funds, ενδιαφέρονται ξανά για την Ελλάδα. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ενδιαφέρον αυτό θα αποτυπωθεί εμπράκτως στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την Ενέργεια, με την παρουσία αμερικανικών επιχειρήσεων στο νέο γύρο αποκρατικοποιήσεων. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια και να ενισχύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάσχεση της ύφεσης.

ΥΣΤΕΡΑ από μια μεγάλη περίοδο απομόνωσης, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Αυτό που προέχει τώρα για την κυβέρνηση είναι να προτάξει την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, και να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους διαχείρισης του χρέους αξιοποιώντας πλήρως τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και των υπόλοιπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που έχουν χτυπηθεί από τη λιτότητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα