Συνέντευξη Κ. Μαρκόπουλου στον ΤτΚ : Μονόδρομος για τη χώρα η ισχυρή Κεντροδεξιά

18:45 10/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Το προσκλητήριο του Α. Σαμαρά από το βήμα του Συνεδρίου της Ν.Δ. είναι διαρκές και υπεύθυνο
Δείχνουμε υπευθυνότητα και αποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον. Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει αδικίες και πρέπει να διορθωθούν

«Η νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι τμήμα εθνικού σχεδιασμού. Πρέπει να ενσωματωθεί στο σχεδιασμό των κομμάτων, χωρίς μικροψυχίες», δηλώνει με συνέντευξή του στον
«ΤτΚ» ο Κώστας Μαρκόπουλος. Ο βουλευτής Ευβοίας Ν.Δ. επισημαίνει ότι «η μεσαία τάξη στέλνει δραματικό μήνυμα φοροδοτικής ανεπάρκειας», υποστηρίζει ότι «το ζήτημα της πρώτης κατοικίας άνοιξε χωρίς σχεδιασμό», ενώ αναφορικά με το κάλεσμα ενότητας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από το βήμα του Συνεδρίου, σημειώνει: «Εκανα πρώτος το βήμα για μια μεγάλη και κυρίαρχη Κεντροδεξιά. Περιμένω κι άλλους φίλους. Η πρόσκληση Σαμαρά είναι διαρκής και υπεύθυνη».

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να ενταθούν οι ρυθμοί και οι εκκρεμότητες να έχουν «κλείσει» μέσα στον Αύγουστο εν όψει της άφιξης της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πιστεύετε ότι το σενάριο της λήψης νέων μέτρων είναι υπαρκτό;

Αδιαμφισβήτητα και πρόδηλα, υφίσταται η ανάγκη για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Μείωση και συγχρόνως ποιοτική αναβάθμιση. Υπάρχει χρονίζουσα και δύσκολα εξηγήσιμη στους πολίτες, καθυστέρηση. Παρά ταύτα, δεν πιστεύω ούτε στην πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων ούτε στην απόδοση αυτών. Η μεσαία τάξη της χώρας στέλνει δραματικό μήνυμα φοροδοτικής ανεπάρκειας.

Το οικονομικό επιτελείο οφείλει να επιδείξει αποτελεσματικότητα σε νόμους που ψήφισε η Βουλή. Να λύσει, δηλαδή, φορολογικούς γρίφους-προκλήσεις, όπως offshore εταιρίες, καταθέσεις εκτός Ελλάδος, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο κ.λπ. Εκεί κρύβονται και διαφθορά και έσοδα που δεν φορολογήθηκαν ποτέ.

Συνάδελφοί σας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. διαμηνύουν ότι δεν θα ψηφίσουν άλλα επώδυνα μέτρα, όπως για παράδειγμα την άρση της απαγόρευσης του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας. Ποια είναι η θέση σας;

Το ζήτημα της πρώτης κατοικίας είναι κοινωνικά ευαίσθητο και πολιτικά επώδυνο. Κατ’ αρχάς, οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα ρίξουν δραματικά την αξία των ακινήτων, γεγονός που δεν εξυπηρετεί ούτε τις ίδιες τις τράπεζες που πιθανώς να τους προκαλούσαν.

Επιπλέον, θεωρώ ότι υπάρχει μια ουσιαστική αλλά και ηθική δέσμευση που προκύπτει από το γεγονός ότι δανειστήκαμε δεκάδες δισ. ευρώ για να διασώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Πλέον, η τραπεζική «ομπρέλα» προστασίας πρέπει ανταποδοτικά να επιστραφεί ως προστασία της πρώτης κατοικίας σε όσους πραγματικά και αντικειμενικά «τραυματίστηκαν» από την κρίση.

Το ζήτημα, δυστυχώς, άνοιξε χωρίς σχεδιασμό και στιβαρή αιτιολόγηση με αποτέλεσμα να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από τους συνήθεις κινδυνολόγους.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός ενός «ατυχήματος» το φθινόπωρο που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ορίζοντα τετραετίας με 155 βουλευτές, όταν μάλιστα έχουν εκφραστεί δημόσια διαφωνίες τόσο από την πλευρά της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να είναι απολύτως οριακή;

Ο όρος «ατύχημα» είναι ασύμβατος με την υπευθυνότητα που έχουν οι βουλευτές. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οφείλουμε να εκφράζουμε μεγαλοφώνως την κοινωνία, χωρίς να υποδαυλίζουμε την προοπτική της οικονομίας.

Σ’ αυτήν τη φάση δεν μοιράζουμε «παντεσπάνι», αντίθετα δείχνουμε υπευθυνότητα και αποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον. Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει αδικίες και πρέπει να διορθωθούν. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε συνεχή διαπραγμάτευση. Για την επιτυχή έκβαση απαιτούνται περιφερειακές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή με το Ισραήλ και την Κύπρο στα ενεργειακά.

Ενας ενισχυμένος γεωστρατηγικός ρόλος καθιστά την Ελλάδα κραταιά, με ισχυρές συμμαχίες που την ενδυναμώνουν καθοριστικά στην προσπάθειά της για έξοδο από την κρίση. Ολα τα παραπάνω απαιτούν πολιτική σταθερότητα.

Την επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών, τι περιμένετε για την Ελλάδα;
Φαίνεται πως η προεκλογική περίοδος εμποδίζει τη Γερμανία να αφουγκραστεί πολιτικά τις ισχυρές φωνές του Νότου, για ουσιαστική χαλάρωση λιτότητας που εκτινάζει την ανεργία σε απειλητικά για την κοινωνική συνοχή επίπεδα. Η Ελλάδα περιμένει επιστροφή κερδών από τις ξένες κρατικές τράπεζες που διαχειρίστηκαν ελληνικά ομόλογα την τελευταία τριετία. Περιμένει την ανάληψη από το ESM των ±40 δισ. που πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επομένως την αφαίρεσή τους από το δημόσιο χρέος. Επιπλέον, το ΔΝΤ διαμαρτύρεται για τη μη βιωσιμότητα του χρέους μας. Θεωρώ πως το ΔΝΤ είναι τώρα το ισχυρό μας υπομόχλιο για την αναδιάρθρωση του χρέους με νέα μείωση επιτοκίου και παράταση αποπληρωμής, ενδεχομένως. Υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα τόσο για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο και για τον υπόλοιπο ισχυρό κόσμο που εκπροσωπείται μέσα από το ΔΝΤ. Αν η Γερμανία θα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρώπης ή αν θα αφεθεί να είναι και η πολιτική ατμομηχανή της.
Νέα σχέση φιλίας με τις ΗΠΑ

Ποια είναι η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης και των δηλώσεων Ομπάμα - Σαμαρά;
Φαίνεται πως μια νέα σχέση ξεκινάει ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Η συνάντηση είχε μεγάλη αξία και αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις που δεν αποτελούντο από τυπικές φιλοφρονήσεις αλλά έδιδαν το μήνυμα ενός νέου μανιφέστου συνεργασίας. Είναι φανερή η ανησυχία των ΗΠΑ για την παρατεινόμενη λιτότητα στην Ε.Ε.

Οι δηλώσεις Ομπάμα, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, αποτελούν την πλέον επίσημη διαφοροποίησή της από τη γερμανική πολιτική εμμονή της μονοδιάστατης και αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποκτήσαμε ενεργό και ισχυρό σύμμαχο στην οικονομία και όλα δείχνουν πως αποκτούμε τον πολυπόθητο σταθεροποιητικό ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Βαλκανική. Ολα όσα φαίνονται ως ευκαιρίες κρύβουν σίγουρα πολλή δουλειά και μέγιστη συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα στην πλέον δύσκολη μεταπολεμική της περίοδο κερδίζει με το σπαθί της και προπαντός με τις θυσίες των πολιτών της μια νέα σχέση φιλίας. Το πολιτικό προσωπικό οφείλει τώρα να διαχειριστεί την ευκαιρία αυτή, χωρίς μικροψυχία, αλλά να την εγκολπώσει στο σχεδιασμό των κομμάτων. Αυτές οι σχέσεις αφορούν στην εθνική στρατηγική και όχι μόνον!

Μονόδρομος για τη χώρα η ισχυρή Κεντροδεξιά

Οι πληροφορίες μιλούν για έντονη κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Επιμένετε στην ανάγκη ενότητας της κεντροδεξιάς παράταξης κι, αν ναι, πώς μπορεί να επιτευχθεί;

Τα κόμματα έχουν υποστεί τριγμούς από τη διαχείριση της κρίσης. Οι ιδεολογικοί χώροι όμως είναι ανέπαφοι. Στην Κεντροδεξιά ανήκουν όσοι δεν πιστεύουν στον κρατισμό, όσοι αποδέχονται μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν αγορές και επαγγέλματα, όσοι θέλουν μικρότερο και ποιοτικότερο Δημόσιο και όσοι πιστεύουν στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ολα τα πολιτικά στελέχη οφείλουν να εγκαταλείψουν τον πολιτικό τους ναρκισσισμό και να ενώσουν δυνάμεις. Εκτιμώ ότι το προσκλητήριο του Α. Σαμαρά από το βήμα του Συνεδρίου της Ν.Δ. είναι διαρκές και υπεύθυνο. Ανησυχία μού προκαλούν ο πολιτικός εγωισμός κάποιων στελεχών και η πολιτική απειρία των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης.

Η Ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά όλους. Η κυρίαρχη Κεντροδεξιά, ιστορικά, αλλά και σήμερα απόλυτα ρεαλιστικά, είναι μονόδρομος για τη χώρα. Εγώ έκανα το βήμα πρώτος στην ένωση δυνάμεων. Περιμένω και άλλους… φίλους καλούς.

KATΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
χωρα, σαμαρας, νέα, εκκρεμότητες, υφίσταται, βουλη, offshore, τραπεζες, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, κυπρος, esm, χρεος, ΔΝΤ, βιωσιμότητα, αναδιαρθρωση, ηπα, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ομπαμα, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, βημα, γερμανια, δουλεια, εγωισμος, εθνικη, ηθικη, ηπα, ισραηλ, οικονομια, ομολογα, περιοδος, το βημα, ανεργια, ατμομηχανη, αφαιρεση, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκβαση, εκκρεμότητες, εμμονη, επαγγελματα, εποχη, υφίσταται, κυβερνηση, μειωση, ομαδα, ορος, πλειστηριασμοι, ρυθμοι, ρολο, σεναριο, σιγουρα, τμημα, φαινονται, φθινοπωρο, αγορες, ελληνικα, ενωση, esm, κωστας, offshore, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα