Θράκη: Καμπανάκι για όλους η πρωτιά του του κόμματος DEB

16:03 26/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Με ένα υποχθόνιο χαμόγελο στα χείλη υποδέχθηκε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής, Οσμάν Σενέρ. Αλλωστε, με δική του «άδεια», οι μουσουλμάνοι της Θράκης κατήρτισαν για πρώτη φορά αυτόνομο ευρωψηφοδέλτιο. Πρόκειται για το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας - DEB, ο πρόεδρος του οποίου, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, πήρε το «πράσινο φως» από τον Τούρκο πρόξενο για να κατέλθει στο στίβο των ευρωεκλογών το κόμμα.
Οπως ήταν αναμενόμενο, στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης κατέγραψε τα μεγαλύτερα (και πιθανότατα τα μοναδικά) ποσοστά του. Μάλιστα, μέχρι κάποιο σημείο
και ανάλογα με τη ροή των αποτελεσμάτων και κυρίως από ποιες περιοχές αυτή προερχόταν, ήταν το πρώτο κόμμα και στους δύο νομούς.

Πολλές αρνήσεις
Παρά το μεγάλο ενθουσιασμό, το μειονοτικό ευρωκόμμα δυσκολεύτηκε πολύ για να καταρτίσει ψηφοδέλτιο. Οι αρμόδιοι του DEB ελάμβαναν σχεδόν πάντα αρνητική απάντηση από εκείνους που προσέγγιζαν και πολύ δύσκολα μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα 42 ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο.
Τα στελέχη του κόμματος παραδέχονταν από την αρχή ότι δεν θα είναι σε θέση να εκλέξουν ευρωβουλευτή, καθώς πανελλαδικά δεν θα έπιαναν το όριο. Αλλά, όπως λένε, πήραν την απόφαση να κατέβουν αυτόνομα, διαμαρτυρόμενα για τη στάση των κομμάτων, τα οποία μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν βάλει σε εκλόγιμη θέση κάποιο πρόσωπο της μειονότητας. Βέβαια, το συγκεκριμένο επιχείρημα καταρρέει καθώς φέτος -όπως ήταν ήδη γνωστό- οι ευρωεκλογές δεν έγιναν με λίστα, αλλά με σταυρό προτίμησης. Ετσι, οι άνθρωποι του DEB θα μπορούσαν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.
Η αυτόνομη κάθοδος θεωρείται μια ξεκάθαρη ανάμιξη του δραστήριου Τούρκου προξένου Κομοτηνής στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Ηθελε να συσπειρώσει τους μειονοτικούς και να βάλει πάλι «μέσα στο μαντρί» όσους επιχείρησαν να απομακρυνθούν από την επιρροή του και να «λοξοκοιτάξουν» προς τα υπόλοιπα κόμματα. Το DEB κατάφερε να «εμβολίσει» τα μεγάλα κόμματα και να στερήσει χιλιάδες ψήφους από αυτά.

«Εκστρατεία»
Ο «σουλτάνος» της Κομοτηνής, με τη συνδρομή των δύο ψευδομουφτήδων (Ξάνθης και Κομοτηνής), έτρεξαν συστηματικά ζητώντας από τους ομόθρησκούς τους να στηρίξουν το DEB, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες ότι ήταν οι αποκλειστικοί χορηγοί για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων και τη διαφημιστική καμπάνια. Να σημειωθεί ότι το DEB ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέβηκε στις ευρωεκλογές και δεν πήρε χαρτί από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να τυπώσει ψηφοδέλτια. Τα τύπωσε σε δικό του χαρτί, ενώ τα ψηφοδέλτιά του ήταν μόνο στα εκλογικά τμήματα της Θράκης και της Ρόδου.

Άγγελος Αγγελίδης
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα