Τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά και το δολάριο ενισχύεται, καθώς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν επιβεβαίωσε χθες την άποψη ότι θα αναστείλει τους επόμενους μήνες τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών FTSE υποχωρούσε κατά 0,4%, ενώ ο
πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραφε απώλειες 0,1%. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,56% στα 1,3658 δολάρια.

Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 85 δισεκ. δολαρίων από τη Fed θεωρούνται από πολλούς επενδυτές ως σημαντική στήριγμα για τις μετοχές και τα ομόλογα σε παγκόσμιο επίπεδο, και συνεπώς η πιθανότητα περικοπής τους τείνει να έχει αρνητική επίπτωση στο επενδυτικό κλίμα. «Βλέπουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η τάση για τη μείωση της νομισματικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 50% να μειωθεί τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ανάλογα με τα στοιχεία (για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας)», σημείωσε αναλυτής της βρετανικής τράπεζας HSBC σε ένα ενημερωτικό σημείωμα προς πελάτες της.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan, BoJ) αναθεώρησε προς τα πάνω – στο 1,5% – την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2014. Όπως αναμενόταν, η BoJ διατήρησε το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων για τη στήριξη της ιαπωνικής οικονομίας, στόχος του οποίου είναι ο διπλασιασμός της νομισματικής βάσης και η αύξηση του πληθωρισμού στο 2% σε περίπου δύο χρόνια. Στην εξαμηνιαία έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τις προβλέψεις σχετικά με τον πυρήνα του πληθωρισμού – εξαιρουμένης της αύξησης του φόρου στις πωλήσεις – στο 1,3% το δημοσιονομικό έτος 2014 και στο 1,9% το 2015.
Keywords
Τυχαία Θέματα