Συρία: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε συγκρούσεις και βομβαρδισμούς

21:41 14/6/2012 - Πηγή: E-Typos
Μια ιερή τοποθεσία υπέστη σοβαρές ζημιές από επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σήμερα κοντά στη Δαμασκό, ενώ 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις και ταραχές σε άλλες περιοχές της Συρίας, όπου η εξέγερση μπαίνει αύριο στον 16ο μήνα της.
Η Διεθνής Αμνηστεία, η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγόρησε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι διαπράτει "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" με σκοπό να εκδικηθεί τις κοινότητες που στηρίζουν τους αντάρτες.
Όπως κάθε Παρασκευή μετά την έναρξη της εξέγερσης, στις 15 Μαρτίου 2011,
οι αντικαθεστωτικοί οργανώνουν για αύριο διαδηλώσεις, αυτή τη φορά με το σύνθημα "Πάντα έτοιμοι για κινητοποιήσεις", για να δείξουν ότι η επανάστασή τους δεν σβήνει, παρά την αιματηρή καταστολή.
Νωρίτερα σήμερα σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Το ένα εξερράγη κοντά σε ένα φυλάκιο του στρατού στο Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματισούν πολλοί στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δεύτερο αυτοκίνητο είχε στόχο ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας κοντά στη Δαμασκό αλλά από την έκρηξη προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο μαυσωλείο Ζεϊνάμπ, έναν από τους ιερότερους χώρους του σιιτικού ισλάμ. Στην επίθεση αυτή τραυματίστηκαν 14 άνθρωποι.
Σε άλλες περιοχές 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις και βομβαρδισμούς ή σε συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατού. Η Χομς, η Ντεράα, το Χαλέπι, το Ντέιρ αλ Ζορ και το Ιντλίμπ έγιναν στόχος βομβαρδισμού ενώ ο στρατός πολιορκεί πολλές άλλες κοινότητες.
Στο μεταξύ, μια ομάδα οκτώ παρατηρητών του ΟΗΕ έφτασε σήμερα στη Χάφε, την κοινότητα που την Τετάρτη κατελήφθη από το στρατό. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ταξίδευε μαζί τους πολλά δημόσια κτίρια, όπως η έδρα του δικαστηρίου, αλλά και μαγαζιά και αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί. Στους δρόμους κυκλοφορούσαν ελάχιστοι έμποροι, οι οποίοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν το κέντρο της πόλης από τα συντρίμμια, μετά τους οκταήμερους βομβαρδισμούς του στρατού.
Keywords
Τυχαία Θέματα