Συρία: Διαβουλεύσεις για την έρευνα του ΟΗΕ, για το αν έγινε χρήση χημικών και από ποιούς

16:25 22/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Αναέωση Πέμπτη 22/8 14.10

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που επισκέπτονται τη Συρία διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση το εάν θα τους επιτραπεί η πρόσβαση στις περιοχές κοντά στη Δαμασκό όπου η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι εκατοντάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους χθες σε επίθεση με τοξικά αέρια, δήλωσαν πηγές στη Βηρυτό.

"Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να μεταβούν στις περιοχές της Ανατολικής Γούτα, στην περιφέρεια της Δαμασκού, αλλά η απάντηση της συριακής κυβέρνησης ήταν ότι λόγω της κατάστασης θα
ήταν πολύ επικίνδυνο γι' αυτούς", δήλωσε στη λιβανική πρωτεύουσα δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεση στις περιοχές στις οποίες όπως καταγγέλλουν, έγινε χθες χρήση χημικών όπλων.

Μια αντιπολιτευόμενη οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Δαμασκό ανακοίνωσε σήμερα ότι 494 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια σημερινής επίθεσης με χημικά αέρια και βομβαρδισμού από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επικαλούμενη δεδομένα από ιατρικά κέντρα στη συριακή πρωτεύουσα.

Η Συρία έχει διαψεύσει τις πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Δαμασκό.

Το Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Δαμασκού (Damascus Media Office) αναφέρει σε δήλωσή του πως 150 πτώματα καταμετρήθηκαν στη Χαμουρίγια, 100 στην Κφαρ Μπάτνα, 67 στη Σάκμπα, 61 στη Ντούμα, 76 στη Μουανταμίγια και 40 πτώματα περισυνελέγησαν από το Ιρμπίμπ.

"Η επίθεση άρχισε γύρω στις 3 π.μ.. Τεράστιος αριθμός αμάχων επλήγη από τα αέρια. Ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα καθώς άνθρωποι πεθαίνουν από ασφυξία και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια για να σωθούν", αναφέρεται στη δήλωση.

Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία ζήτησε κι αυτή σήμερα την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να πραγματοποιήσει άμεσα συνεδρίαση και να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη απόφαση για να βάλει τέλος σ' αυτή την ανθρώπινη τραγωδία", δήλωσε ο πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάιζαλ, ζητώντας από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, να κάνουν "τη Συρία κύριο θέμα της συνάντησής τους".

Το καθεστώς απορρίπτει τις κατηγορίες ότι προχώρησε σε χρήση χημικών όπλων σε προάστιο της Δαμασκού

Το συριακό καθεστώς απέρριψε τις κατηγορίες ότι έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων σε επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού.
Ο στρατός, σε ανακοίνωσή του που αναγνώσθηκε από έναν αξιωματικό στην επίσημη συριακή τηλεόραση, υποστηρίζει πως "οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον αραβικό συριακό στρατό σήμερα σε περιοχές των προαστίων της Δαμασκού (...) είναι κενές περιεχομένου και εντελώς αβάσιμες".

Στη Μόσχα, ο πρεσβευτής της Συρίας Ριάντ Χαντάντ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως οι πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς "δεν είναι αλήθεια".

"Όλες οι πληροφορίες για το θέμα είναι κατασκευασμένες και έχουν στόχο να παραπλανήσουν τους διεθνείς επιθεωρητές", πρόσθεσε αναφερόμενος στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που ερευνούν για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύγκρουση.
Keywords
Τυχαία Θέματα