Στον ΕΤτΚ: Η μάχη της ΔΕΗ και η αντεπίθεση του Μαξίμου στο σχέδιο Τσίπρα για "120"

19:20 5/7/2014 - Πηγή: E-Typos


«Μικρή ΔΕΗ» Μεγάλη μάχημε στόχο κάλπες

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πολιτική σύγκρουση για τη «μικρή ΔΕΗ» ζυγίζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, αφού η συγκεκριμένη μάχη προσφέρεται για γενικά πολιτικά συμπεράσματα και από την έκβασή της θα κριθούν πολύ περισσότερα από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Στο Μαξίμου έχουν το βλέμμα στραμμένο στον Σεπτέμβριο και, σύμφωνα με
πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά στο τραπέζι του πρωθυπουργού.
Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο τοποθετούνται χρονικά δύο πολύ βασικά ορόσημα για την κυβέρνηση: Αφενός, η εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με την οποία θα ξεκινήσει επισήμως η νέα «πολιτική σεζόν». Αφετέρου, τότε θα διαφανούν οι διαθέσεις των πιστωτών έναντι της Ελλάδας, με φόντο την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Στόχος η πολιτική ταραχή
Αυτά τα δύο ορόσημα, που θα κρίνουν εν πολλοίς και το πολιτικό κλίμα του προσεχούς φθινοπώρου και του χειμώνα, θα αποτελέσουν και το βαρόμετρο για όποια απόφαση λάβει τελικά ο πρωθυπουργός. Απόφαση που δεν θα αφορά μόνο το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, αλλά και το χρονικό ορίζοντα των επόμενων εθνικών εκλογών.
Η κυβέρνηση, ευθύς εξαρχής, συσχέτισε τον «Ανένδοτο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη «μικρή ΔΕΗ» με την επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να ανακόψει την πορεία της κυβέρνησης και να σύρει τη χώρα σε κάλπες, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συγκέντρωση 120 υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος περί τη ΔΕΗ, οι δύο βασικοί πολιτικοί μονομάχοι δίνουν αγώνα επιβίωσης με φόντο τα μαθηματικά της προεδρικής εκλογής: Την ώρα, δηλαδή, που ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί οικονομική και πολιτική σταθερότητα για να μπορέσει να συγκεντρώσει 180 βουλευτές και να εκλέξει από την παρούσα Βουλή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί, με πρόσχημα τη «μικρή ΔΕΗ», να σχηματοποιήσει ένα «μπλοκ» 120 βουλευτών προκειμένου να διαφανεί ότι έχει τη δύναμη και την πολιτική επιρροή να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη εκλογή.
Για το λόγο αυτό, εξάλλου, την περασμένη Πέμπτη, ο «εξ απορρήτων» του Αντώνη Σαμαρά, υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, προέβη σε πολιτική παρέμβαση και προειδοποίησε όλους τους… ενδιαφερομένους (κυρίως τους ανεξάρτητους βουλευτές) ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι να μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, αλλά να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. «Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμάτης, θέτοντας όλους όσοι φλερτάρουν με το ενδεχόμενο να υπογράψουν την πρόταση Τσίπρα προ των ευθυνών τους.

Προς νέα ήττα Τσίπρα
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση όλων των συνομιλητών του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα διευρύνει το «αντιμνημονιακό» μέτωπο, πολλώ δε μάλλον δεν θα αγγίξει τους 120 βουλευτές που απαιτούνται για την κατάθεση της πρότασης δημοψηφίσματος στη Βουλή.
Παράλληλα, η αισιοδοξία του Μαξίμου είναι διπλή: κυβερνητικές πηγές, δηλαδή, θεωρούν πως αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγηθεί σε άλλη μία στρατηγική ήττα (τη δεύτερη, μετά τις ευρωεκλογές όπου απέτυχε το σύνθημα «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν»…), τότε η κυβέρνηση θα έρθει πιο κοντά στη συγκέντρωση των 180 βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Εξάλλου, αυτή την αισιοδοξία συμμερίζεται δημοσίως σήμερα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής (στη σελίδα 18), δηλώνει πως η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ χαρακτηρίζει «εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης» το «να αντισταθεί στον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» θα κρίνει πολλά, καθώς θα φανεί ποιος από τους δύο μονομάχους είναι πιο κοντά στο στόχο του: αν, δηλαδή, θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στη συγκέντρωση των 120 βουλευτών ή αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον… κάβο και, βοηθούσης της ανάκαμψης της οικονομίας και του θετικού οικονομικού κλίματος από την τουριστική περίοδο, θα δώσει… κίνητρα σε ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και κόμματα (ΔΗΜ.ΑΡ.) να υπερψηφίσουν τον προτεινόμενο ως διάδοχο του Καρόλου Παπούλια και να παρατείνουν το βίο του παρόντος δικομματικού κυβερνητικού σχήματος.

Η ρύθμιση του χρέους πρόκριμα για αποφάσεις
Πέραν της μάχης για τη «μικρή ΔΕΗ», το Μαξίμου ζυγίζει όλα τα δεδομένα πριν πάρει τις τελικές, φθινοπωρινές αποφάσεις.
Ηδη, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις επόμενες συζητήσεις με την τρόικα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει στην ατζέντα του αιτήματα για ελαφρύνσεις φόρων και διευθετήσεις αναπτυξιακής στόχευσης. Για το λόγο αυτό, το Μαξίμου, εδώ και 20 ημέρες, έχει δώσει εντολή σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς «να τελειώνουν με τα προαπαιτούμενα», ενώ ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των υποχρεώσεων είναι η σκληρή στάση που κράτησε προς τους απεργούς-συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Ηδη, τα 6 πρώτα προαπαιτούμενα ολοκληρώθηκαν και το Μαξίμου υποδέχθηκε με πολύ θετικό τρόπο την είδηση της εκταμίευσης της πρώτης υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, από το Euroworking Group την περασμένη Παρασκευή.
Πάντως, ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο στις υποδόσεις, αλλά κυρίως το να δείξει η Ελλάδα ότι διεκπεραίωσε με επιτυχία τις υποχρεώσεις της.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσει τις προαναφερθείσες διευκολύνσεις, αλλά και να αξιώσει από τους δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους ανειλημμένες υποχρεώσεις: να ξεκινήσει η συζήτηση για μια οριστική λύση στο θέμα του χρέους. Και, ανάλογα με την απόκριση των δανειστών σ’ αυτό το αίτημα, με το κλίμα στην οικονομία και με τη δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς θα πάρει τον Σεπτέμβριο τις τελικές του αποφάσεις…

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα