Ρωσία: Πύραυλοι σε πυρ. υποβρύχιο όπου ξέσπασε πυρκαγιά τον Δεκέμβριο

18:15 13/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Πύραυλοι βρίσκονταν στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τον Δεκέμβριο, γεγονός που είχε φέρει τη Ρωσία στα πρόθυρα μιας καταστροφής συγκρίσιμης με εκείνη του Τσερνομπίλ, αναφέρει σήμερα το εβδομαδιαίο περιοδικό Vlast, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επίσημη εκδοχή.

"Η παρουσία των όπλων αυτών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς έχει επιβεβαιωθεί στο Vlast από διάφορες πηγές -ανεξάρτητες οι μεν από τις δε- στους κόλπους του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και του
στόλου του Βορρά", γράφει το περιοδικό.

Ρωσία απέφυγε ως εκ θαύματος ένα δεύτερο Τσερνομπίλ", είναι ο κύριος τίτλος στη πρώτη σελίδα του τεύχους του περιοδικού την εβδομάδα αυτή. Σύμφωνα με το Vlast, το συγκεκριμένο υποβρύχιο μετέφερε έως και 16 μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους καθώς και τορπίλες όταν οδηγήθηκε για επισκευές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Μουρμάνσκ (βορειοδυτικά).

"Δεν αποκλείεται μια ή δύο τορπίλες να είχαν πυρηνικές κεφαλές", εκτιμά το περιοδικό. Προς στήριξη των ισχυρισμών του, το Vlast σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά, το υποβρύχιο μετακινήθηκε σε μια αποβάθρα της περιοχής όπου συνήθως στάθμευε.

"Η μόνη λογική εξήγηση για την κίνηση αυτή ήταν για να αφαιρεθούν οι πύραυλοι και οι τορπίλες που βρίσκονταν στο Κ-84", υποστηρίζει το Vlast.

Στις 29 Δεκεμβρίου, πυρκαγιά ξέσπασε στο υποβρύχιο αυτό, ενώ βρισκόταν δεμένο στην αποβάθρα. Η φωτιά επεκτάθηκε στο εξωτερικό κύτος του υποβρυχίου για σχεδόν 24 ώρες πριν την κατασβεσή της.

Οι στρατιωτικές αρχές είχαν δηλώσει τότε ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος, καθώς τα όπλα δεν βρίσκονταν επί του σκάφους.

Το ρωσικό ναυτικό είχε πολλά ατυχήματα κατά τα τελευταία χρόνια στα υποβρύχια του, μετά το ναυάγιο το 2000 στη Θάλασσα του Μπάρεντς (βορειοδυτικά) του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, του οποίου τα 118 μέλη του πληρώματος χάθηκαν επειδή οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν έγιναν έγκαιρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα