Ποδόσφαιρο: Οι κεφαλιές προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο

15:31 28/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Είναι γνωστό ότι το ποδόσφαιρο συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κεφαλιές μπορεί να προκαλέσουν κάποια εγκεφαλική βλάβη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας υποστηρίζουν ότι μια κεφαλιά είναι σαν να δέχεσαι στο κεφάλι ένα συγκλονιστικό χτύπημα και έχουν διαπιστώσει ότι οι νέοι που παίζουν ποδόσφαιρο είναι λιγότερο ικανοί να εκτελούν εργασίες που απαιτούν βασικές δεξιότητες σκέψης από αυτούς που δεν παίζουν.

Οι επιστήμονες έβαλαν φοιτήτριες που παίζουν ποδόσφαιρο να κάνουν
μια σειρά ενεργειών σε παιχνίδια στον υπολογιστή και σύγκριναν τα αποτελέσματα με φοιτήτριες οι οποίες δεν παίζουν ποδόσφαιρο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLoS ONE, έδειξε ότι οι εκείνες που παίζουν ποδόσφαιρο ήταν «σημαντικά πιο αργές» σε ενέργειες που απαιτούν σκέψη και όχι απ’ ευθείας αντίδραση στην οθόνη, από εκείνες που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Anne Serrano, δήλωσε ότι η καθυστερημένη αντίδραση μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρενεργειών από τις κεφαλιές.

Αντίθετα, στις ενέργειες που είχαν να κάνουν με τον γρήγορο εντοπισμό ενός στόχου στην οθόνη του υπολογιστή, οι φοιτήτριες που έπαιζαν ποδόσφαιρο, είχαν πολύ πιο γρήγορες αντιδράσεις.

Η δρ Serrano είπε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών νευρικών διαταραχών που προκαλούνται από τον αθλητισμό.

Η μελέτη έρχεται να δημοσιευτεί λίγο χρονικό διάστημα μετά τη δημοσίευση μιας άλλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στην οποία εξετάστηκαν οι εγκέφαλοι 50 ποδοσφαιριστών, οι οποίοι είχαν αποβιώσει.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση από κακώσεις που είχαν υποστεί στο κεφάλι από το ποδόσφαιρο με εκφυλιστικές τάσεις που βρέθηκαν στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη, εξετάστηκαν εγκέφαλοι διάσημων ποδοσφαιριστών, όπως ο Dave Duerson, ο Cookie Gilchrist και ο John Mackey, στους οποίους διαπιστώθηκε χρόνιαςτραυματική εγκεφαλοπάθεια (ΣΤΕ).

Η ασθένεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης, άνοια και κατάθλιψη.

Link: http://www.scorer24.com/02,32,7210,00.aspx
Keywords
Τυχαία Θέματα