H Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύει λογαριασμούς αγροτών της ΑΤΕ

Σε απόγνωση βρίσκονται τα πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΑΣ Αμυνταίου, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμεύσει από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς των ιδίων αλλά και συγγενών τους χρηματικά ποσά, προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια.

Η ιστορία μετρά εδώ και έξι χρόνια περίπου. Το 2006 η ΕΑΣ Αμυνταίου προχώρησε στη σύναψη ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού ύψους 175.000 ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς. Επτά μέλη του τότε ΔΣ της ΕΑΣ

μπήκαν στη σύμβαση αυτοί ως εγγυητές, έπειτα από απαίτηση της Τράπεζας. Είχε προηγηθεί η ρητή διαβεβαίωση των αρμοδίων υπαλλήλων της Τράπεζας ότι επρόκειτο για μια καθαρά τυπική διαδικασία.

Δύο χρόνια μετά οι αρχικές συμβάσεις τροποποιήθηκαν ως προς το ύψος του ποσού. Δίχως όμως να υπογράψουν τα επτά μέλη του ΔΣ. Για σχεδόν έξι χρόνια από τον ενέγγυο λογαριασμό, δηλαδή αυτόν που αφορούσε τους εγγυητές, δεν εκταμιεύθηκε κανένα ποσό.

Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου του 2012. Η οικονομική κρίση είχε γονατίσει την ΕΑΣ Αμυνταίου. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά, κάτι που γνώριζε και η Τράπεζα Πειραιώς. Στις 29/06/2012 γίνεται εκταμίευση από το λογαριασμό χρηματικού ποσού ύψους 96.000 ευρώ. Από το 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η ΕΑΣ Αμυνταίου εξυπηρέτησε ταμειακά τη συγκεκριμένη σύμβαση. Η οικονομική κρίση όμως και η ύφεση στην ελληνική οικονομία, είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξοφληθεί ο λογαριασμός, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 15/11/2012.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Προχώρησε στη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών που ήταν κοινοί με συγγενικά πρόσωπα των τότε μελών του ΔΣ. Και το χειρότερο όλων ότι δεν ενημέρωσε ποτέ κανένα από τα επτά μέλη του ΔΣ ότι είχαν δικαίωμα να συμψηφίσουν τις οφειλές με ολόκληρο το πιστωτικό κατάλοιπο του κοινού λογαριασμού μέχρι και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Το αποτέλεσμα ήταν οι συγκεκριμένοι αγρότες να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Σε μια χρονική συγκυρία που η Ελλάδα βιώνει μία από τις χειρότερες υφέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Το θέμα έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, η οποία ρωτά ποια μέτρα πρόκειται να πάρουν οι αρμόδιοι υπουργοί ώστε να αρθεί η αδικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα