Πανελλαδικές: Ξεκινούν κανονικά αύριο - Πρώτο μάθημα, η νεοελληνική γλώσσα

12:50 16/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 10.23

Με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας γενικής παιδείας αρχίζουν αύριο, νωρίς το πρωί, οι πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά και μετά την απόφαση των καθηγητών να μην απεργήσουν μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) που συνεδρίαζαν
ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα -μετά από θυελλώδεις συζητήσεις, ανατροπές και αντεγκλήσεις- αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία.

Οι καθηγητές συνεκτίμησαν το γεγονός της επιστράτευσης, αλλά και την αρνητική στάση για απεργίες μέσα στις εξετάσεις, τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΓΣΕΕ και κατέληξαν στην απόφαση να μην προχωρήσουν σε απεργία.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ που είχε λάβει την απόφαση για απεργίες πριν την επιστράτευση επανήλθε αργά χθες το βράδυ ζητώντας να ψηφίσουν οι πρόεδροι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απεργίες. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό εναντίον των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεχίσει σήμερα τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα και μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.

Για αύριο το απόγευμα σχεδιάζεται συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει τις εξελίξεις.

Συγχρόνως μελετά κι άλλες κινητοποιήσεις.

Νωρίτερα
Η διοίκηση της ΟΛΜΕ έκοψε το γόρδιο δεσμό των φετινών Πανελλαδικών υπαναχωρώντας από την απεργιακή της εισήγηση. Χωρίς τη σκιά των απεργών καθηγητών πάνω από τα εξεταστικά κέντρα διεξάγονται κανονικά από αύριο οι εξετάσεις 100.000 υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ενώπιον του αδιεξόδου που δημιούργησε η αδυναμία να εφαρμοστεί «χωρίς ανθρωποθυσίες» σε καθεστώς επιστράτευσης, η απόφαση του κλάδου για απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΣΥΡΙΖΑ) έσπασαν το κοινό απεργιακό μέτωπο με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και πρότειναν αναστολή των κινητοποιήσεων.
Το σκεπτικό της πρότασης αναστολής ήταν ότι «δεν υπάρχουν οι πολιτικοί όροι και προϋποθέσεις για να σπάσει η επιστράτευση» όπως ζητούσαν από το πρωί αρκετοί πρόεδροι ΕΛΜΕ.

Στην απόφαση των παρατάξεων της πλειοψηφίας η οποία διαμορφώθηκε αργά το βράδυ και τέθηκε στην κρίση των προέδρων των τοπικών ενώσεων του κλάδου, συνέβαλε καθοριστικά η πολιτική και συνδικαλιστική απομόνωση της ΟΛΜΕ. Μετά την ΑΔΕΔΥ άδειασε την Ομοσπονδία των καθηγητών και η ΓΣΕΕ. Και οι δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αρνήθηκαν να κηρύξουν απεργία στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων αύριο, όπως τους ζήτησε η Ομοσπονδία των καθηγητών.

Επρόκειτο ίσως για τη συντομότερη απεργία στην ιστορία του συνδικαλισμού. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κι ενώ η επιστράτευση των καθηγητών συμπλήρωνε το πρώτο της 12ωρο, η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ κλήθηκε να ψηφίσει δύο φορές. Στην πρώτη ψηφοφορία επικυρώθηκε με συντριπτικό ποσοστό (91,8%) η απόφαση των γενικών συνελεύσεων για απεργία στις Πανελλαδικές. Στη δεύτερη οι πρόεδροι κλήθηκαν να ψηφίσουν εάν υπάρχουν οι πολιτικοί όροι και προϋποθέσεις για να σπάσει η επιστράτευση, ερώτημα στο οποίο το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είχε ήδη απαντήσει αρνητικά. Από τους 84 παρόντες προέδρους ΕΛΜΕ μόνο 18 τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης της απεργίας παρά την επιστράτευση του κλάδου. Ακριβώς οι μισοί, 9 πρόεδροι, συντάχθηκαν απολύτως με την εκτίμηση του Δ.Σ. Οι υπόλοιποι ψήφισαν λευκό. Η απεργία ανεστάλη λίγα λεπτά μετά την κήρυξή της.

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους» είχε επαναλάβει νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος διαψεύδοντας με δήλωσή του αργά το απόγευμα τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κυρίως η πλευρά του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας παρέμβαση του κόμματος για εκτόνωση της κρίσης: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους. Υψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών. Τώρα», κατέληξε, «προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων». Στην τελευταία φράση του κ. Αρβανιτόπουλου δόθηκε από ορισμένες πλευρές η ερμηνεία μίας «αόριστης υπόσχεσης» για πρωτοβουλίες διαλόγου επί της ακανθώδους ατζέντας μετά το πέρας των εξετάσεων.

Για «κυβερνητική πρωτοβουλία» στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μετά την εισήγηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των καθηγητών για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές και την απόφαση του πρωθυπουργού να επιστρατεύσει το μαζικότερο κλάδο του Δημοσίου, είχε προετοιμάσει τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας η αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ (Ν. Ανδρουλάκης, Ε. Χριστοφιλοπούλου) με την οποία συναντήθηκαν ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνέλευση των πρόεδρων των ΕΛΜΕ. Με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους καθηγητές να αναστείλουν την απόφασή τους «σεβόμενοι τη θέση της κοινωνίας» και από το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει το περιεχόμενο για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των αντιδράσεων των καθηγητών. Νωρίτερα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είχε συναντηθεί με το γραμματέα της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννη ο οποίος μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης ότι προέχει η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Στο κενό τα σχέδια για σπάσιμο της επιστράτευσης
Συνοδοιπόρο βρήκε η ΟΛΜΕ στο αδελφό της συνδικάτο, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των δασκάλων αποφάσισε «συμπόρευση με την ΟΛΜΕ» την οποία μάλιστα υπερέβη εισάγοντας στο λεξιλόγιο της κρίσης τη φράση «σπάσιμο της επιστράτευσης» προτού η ΟΛΜΕ επιχειρήσει τέτοια αναφορά.
Η ΔΟΕ «αντιλαμβανόμενη πως η επίθεση που εξελίσσεται και προσωρινά δεν στοχοποιεί το χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι επίθεση που σε κάθε περίπτωση την αφορά», αποφάσισε «κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ίδιας μορφής με της ΟΛΜΕ, η οποία ενεργοποιείται άμεσα με το κάλεσμα της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της για “σπάσιμο” της επιστράτευσης στην πράξη».

Το σενάριο ανυπακοής των καθηγητών στην επιστράτευση άνοιξε στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που συνεδρίασε χθες από το πρωί έως αργά το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σχεδόν από την αρχή της χθεσινής διαδικασίας τον τόνο έδωσαν οι ανατρεπτικές τοποθετήσεις αρκετών προέδρων τοπικών ενώσεων που εισήγαγαν στη συζήτηση το σενάριο της «απείθειας» του κλάδου καλώντας το Σώμα να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους θα σπάσει την επιστράτευση. Πριν από τη συνέλευση των προέδρων το μοναδικό μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που είχε μιλήσει για ανταρσία στην επιστράτευση ήταν η Α. Φατούρου, ηγετικό στέλεχος των «Παρεμβάσεων» (παράταξη της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα