Europa League: Η Τσέλσι τροπαιούχος, νίκησε 2-1 την Μπενφίκα

00:02 16/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Εναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, η Τσέλσι κάνει δικό της και το Γιουρόπα Λιγκ. Οι "μπλε" επικράτησαν 2-1 της Μπενφίκα στον τελικό του Αμστερνταμ, με τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Νωρίτερα οι Λονδρέζοι είχαν προηγηθεί με τον Τόρες στο 60΄, ενώ οι "Αετοί της Λισαβόνας" ισοφάρισαν με πέναλτι του Καρντόσο στο 68΄.

Ηταν
ένας πολύ καλός τελικός από πλευράς ρυθμού, έστω κι αν δεν δημιουργήθηκαν κλασικές ευκαιρίες εκατέρωθεν. Η Μπενφίκα έδειξε πιο ορεξάτη στην αρχή, όταν πατούσε με ευκολία την περιοχή της Τσέλσι, κάνοντας τους Αγγλους να καρδιοχτυπήσουν. Ωστόσο ήταν ο Λάμπαρντ που απείλησε άμεσα στο 38΄, αλλά η βολίδα του αποκρούστηκε δύσκολα από τον Αρτουρ. Οσο περνούσε ο χρόνος, η Τσέλσι εκμεταλλευόταν την εμπειρία της για να κυριαρχήσει στο γήπεδο και έδειχνε ικανή να τα καταφέρει, παρά τις απουσίες των τραυματιών Τέρι, Αζάρ και Μίκελ. Στο 60΄ ο Τσέχ πέταξε τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου και ο Μάτα την άνοιξε για τον Τόρες. Ο Ισπανός νίκησε κατά κράτος στη μονομαχία τον Λουϊζάο, πέρασε και τον Αρτουρ και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του.

Το σοκ για την Μπενφίκα ξεπεράστηκε γρήγορα από μια ατυχία του Αθπιλικουέτα. Ο αμυντικός της Τσέλσι σηκώθηκε στον αέρα με τα χέρια... ορθάνοιχτα, η μπάλα βρήκε στον αγκώνα του και το πέναλτι καταλογίστηκε αμέσως. Ο Οσκαρ Καρντόσο ήταν ψύχραιμος από τη βούλα και ισοφάρισε στο 68΄, πετυχαίνοντας το 9ο γκολ του σε 11 αγώνες εναντίον αγγλικών ομάδων. Ο Παραγουανός προσπάθησε να γίνει ο σούπερ σταρ του τελικού, αλλά είδε τον Τσεχ να "απογειώνεται" και να αποκρούει εκπληκτικά την προσπάθειά του στο 82΄. Κι αν ο Καρντόσο "προσέκρουσε" στις ικανότητες του Τσέχου γκολκίπερ, ο Φρανκ Λάμπαρντ δικαιούται τον τίτλο του μεγάλου άτυχου. Ο κεραυνός του στο 88΄ εξουδετέρωσε τον Αρτουρ, αλλά η μπάλα "συγκλόνισε" το οριζόντιο δοκάρι και στέρησε από τον αρχηγό την ευκαιρία να γράψει φαρδύ-πλατύ το όνομά του στην κούπα. Αυτό έμελε να το κάνει ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, όταν μετά από κόρνερ του Μάτα σηκώθηκε και με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα... μαρτυρικά στα δίχτυα του Αρτουρ. Το χρονόμετρο έδειχνε 90+3 και οι "Αετοί" έχαναν ακόμα ένα τρόπαιο στις καθυστερήσεις, όπως συνέβη και το περασμένο Σάββατο στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας.

Η ιστορία έγραψε "Τσέλσι", η ιστορία έγραψε "Ράφα Μπενίτεθ" ο οποίος έβγαλε χωρίς αλλαγή τον τελικό και προσέθεσε τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στη συλλογή του (UEFA με τη Βαλένθια 2004, Τσάμπιονς Λιγκ με την Λίβερπουλ 2005). Παράλληλα, η ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ γίνεται η πρώτη στα χρονικά που κατέχει ταυτόχρονα (έως τον τελικό του Γουέμπλεϊ στις 25/5) και το Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Το τέλος της αναμέτρησης βρήκε τους ποδοσφαιριστές της Μπενφίκα απαρηγόρητους, πεσμένους στον αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα τους έχασε για 7η συνεχόμενη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και έχουν περάσει πλέον 51 χρόνια απο τον τελευταίο τους θρίαμβο.

Διαιτητής: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)
Κίτρινες: Γκαράι, Λουϊζάο - Οσκαρ

ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ζόρζε Ζεσούς): Αρτουρ, Αντρέ Αλμέιδα, Λουϊζάο, Γκαράι (78΄ Ζαρντέλ), Μελγκαρέχο (66΄ Τζον), Πέρες, Μάτιτς, Ροντρίγκο (66΄ Λίμα), Γκαϊτάν, Σάλβιο, Καρντόσο

ΤΣΕΛΣΙ (Ραφαέλ Μπενίτεθ): Τσεχ, Αθπιλικουέτα, Κέιχιλ, Ιβάνοβιτς, Ασλεϊ Κόουλ, Νταβίντ Λουϊς, Λάμπαρντ, Ραμίρες, Μάτα, Οσκαρ, Τόρες
Keywords
Αναζητήσεις
τσελσι μπενφικα
Τυχαία Θέματα