Ο πρωθυπουργός στα Ποσειδώνια: Στόχος μας να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο

20:59 2/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Κάλεσμα για επενδύσεις με επανεκκίνηση της οικονομίας από τη θάλασσα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη ναυτιλιακή έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πλέον προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής εμπορικής, γεω-στρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας.

«Με τη στήριξη των Ελλήνων πλοιοκτητών που κερδίζουν τις μάχες σε όλους τους ωκεανούς κι είμαστε υπερήφανοι γι' αυτούς, μαζί με τη μεγάλη παράδοση της Ελληνικής ναυτοσύνης, επανεκκινούμε τη χώρα μας ξεκινώντας από τη θάλασσα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα και η καλύτερη «πύλη» για το εμπόριο σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή».

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις, να αναβαθμιστούν οι υποδομές στα λιμάνια και στα χερσαία οδικά δίκτυα αλλά και να υπάρξει εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων...

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμα την παγκόσμια τάση για μεταφορά ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, από θαλάσσιους δρόμους, αλλά και τη χρήση του αερίου ως καυσίμου στη ναυσιπλοΐα, πράγμα που όπως δήλωσε είναι πολύ πιο ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πλέον ανακάμπτει από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και χαρακτήρισε πρωταθλητές της ελληνικής οικονομίας τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Ο τουρισμός μας έκανε νέο ρεκόρ πέρσι με 18 εκατομμύρια επισκέπτες και ετοιμάζεται να κάνει νέο ρεκόρ και φέτος, με 20 εκατομμύρια, δήλωσε και υπογράμμισε ότι η φετινή Έκθεση Ποσειδώνια ήδη έσπασε το ρεκόρ του 2012, σε συμμετοχές και σε χώρες προέλευσης, καθώς το δυναμικό του Παγκόσμιου Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, αλλά και η στρατηγική σημασία της Ελλάδος στο μέλλον, κερδίζουν έδαφος συνεχώς.

Τόνισε επίσης ότι ο ελληνικός στόλος ήδη μεταφέρει το 15% του παγκόσμιου εμπορίου και στα τελευταία 10 χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ναυπηγήσει πάνω από 2500 ποντοπόρα πλοία, κυρίως σε ναυπηγεία της 'Απω Ανατολής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην ομιλία του είπε ότι το μέγεθος της έκθεσης και ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών φέτος καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά στο διεθνές στερέωμα.

«Ας μη λησμονούμε ότι στα προηγούμενα, ενδεχομένως, "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ", τα διεθνή πρωτοσέλιδα ασχολούνταν με το διακύβευμα της Ελλάδος και για το αν θα βγει ή όχι από το ευρώ, τόνισε ο υπουργός και δήλωσε ότι «τα σημερινά "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ", έχουν να κάνουν με το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας, την οικονομία μας, τη ναυτιλία μας και τις λιμενικές μας υποδομές».

Τόνισε επίσης ότι από τη ναυτιλία η Ελλάδα αντλεί δύναμη και κύρος με έσοδα που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ άμεσα και 16 δισ. ευρώ έμμεσα.

Δήλωσε επίσης ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να μάθουμε από τη Ναυτιλία και να υιοθετήσουμε και εδώ τις συνθήκες του ελεύθερου ανταγωνισμού κάτι που έγινε ήδη στο Yachting και στο θαλάσσιο τουρισμό.

Τόνισε εξάλλου ότι με την οριστική άρση και των τελευταίων περιορισμών στην κρουαζιέρα έχουμε πετύχει πολλά και θα το κάνουμε σύντομα και στην υπόλοιπη ναυτιλία ώστε η Ελληνική σημαία εκτός από ποιότητα να είναι συνυφασμένη με την ανταγωνιστικότητα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης είπε από την πλευρά του ότι διαχρονικά ο διεθνής ναυτιλιακός θεσμός των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ θα προβάλλει τα επιτεύγματα και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, μιας βιομηχανίας που μεταφέρει το 90% του διεθνούς εμπορίου και αποτελεί κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ευημερίας και προόδου προσφέροντας αναντικατάστατες και υψηλού επιπέδου θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες.

«Η ελληνική ναυτιλία κατέχει καθοριστικό ρόλο και αισθάνομαι εθνικά υπερήφανος για το γεγονός ότι η χώρα μου κατέχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 43% σε χωρητικότητα ενώ κατέχει την πρώτη θέση στη διεθνή κατάταξη εκπροσωπώντας το 16% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας» τόνισε ο κ. Βενιάμης και πρόσθεσε ότι η ηγετική της θέση δεν αφορά μόνο τα μεγέθη αλλά και την ποιότητα και αξιοπιστία των υπηρεσιών που προσφέρει στους εμπορικούς της εταίρους .

Δήλωσε επίσης ότι σε εθνικό επίπεδο η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας καθώς συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος προσφέροντας από 190.000 θέσεις εργασίας στη θάλασσα και στη ξηρά και επενδύει και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή ναυτιλία τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων κατευθυντηρίων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές και ότι θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό παρέχοντας την αναγκαία νομική βεβαιότητα για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπενθύμισε επίσης ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας ο ελληνικός φόρος χωρητικότητας για τη ναυτιλία όπως θεσμοθετήθηκε το 1975, αποτέλεσε το πρότυπο της ευρωπαϊκής ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής σε αυτό τον τομέα και έχει λειτουργήσει δοκιμασμένα και πετυχημένα ως μοντέλο για όσα κράτη μέλη το υιοθέτησαν.

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός:

"Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Η θάλασσα είναι η κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού! Αυτή η συγκεκριμένη θάλασσα, η Μεσόγειος – που στην αρχαιότητα σήμαινε «στο μέσον της γης» - είναι η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι εδώ που οι άνθρωποι έμαθαν να ανταλλάσουν αγαθά, εμπειρίες και ιδέες, είναι εδώ που έμαθαν να έρχονται σε επικοινωνία μεταξύ τους, να στήνουν γέφυρες ανάμεσά τους, να βγάζουν κέρδη, να συσσωρεύουν πλούτο, να παράγουν εισοδήματα και να βελτιώνουν συνεχώς τη ζωή τους. Φτάνοντας ως τα όριά τους. Ή πηγαίνοντας και πέρα από τα φυσικά όρια…
Άλλωστε, αυτή είναι η ουσία της ναυτοσύνης: να αναζητά κανείς τα όρια στη γραμμή του ορίζοντα και να προσπαθεί πάντα να ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης προσπάθειας!

Η θάλασσα δίνει ακόμα την αίσθηση της υπέρτατης Ελευθερίας: Γιατί πάντα μπορούσαν κάποιοι να ελέγξουν τους χερσαίους δρόμους. Αλλά ήταν πολύ πιο δύσκολο να ελέγξει οποιοσδήποτε τους θαλάσσιους δρόμους…

Έτσι οι χερσαίες αυτοκρατορίες οικοδομήθηκαν από πάνω προς τα κάτω - top-down, όπως λένε οι αγγλοσάξονες. Ενώ οι θαλάσσιες αυτοκρατορίες συνήθως δημιουργήθηκαν από κάτω προς τα πάνω - bottom-up. Και οι χερσαίες αυτοκρατορίες συχνά νικήθηκαν από θαλάσσιες δυνάμεις στον προαιώνιο αγώνα της ωμής δύναμης ενάντια στην ευφυΐα της ανθρώπινης διάνοιας ή στην τόλμη της ανθρώπινης ψυχής, που αμφισβητούσαν την κυριαρχία της υπέρτατης δύναμης…
Έτσι η θαλάσσια σταδιοδρομία των ανθρώπινων κοινωνιών υπήρξε επίσης η κοιτίδα της δημοκρατίας! Γιατί άνθρωποι που ταξιδεύουν στο υγρό στοιχείο και φτάνουν ως τα όριά τους, δεν δέχονται ποτέ τυράννους και τυραννίες οποιασδήποτε μορφής.

Αγαπητοί φίλοι,
Μόλις σας μίλησα για κάτι που ορίζει τη διαχρονική ουσία της ίδιας της Ελλάδας! Της Ιστορίας της και του μοναδικού Πολιτισμού της που είναι αξεχώριστος από την θάλασσα. Από την εποχή του Ομήρου ακόμα, μέχρι και τις μέρες μας…
Για πάνω από τρείς χιλιετίες, οι Έλληνες έζησαν στιγμές μεγάλης δόξας, αλλά και στιγμές δυστυχίας. Όμως πάντα γύριζαν τα μάτια τους στη θάλασσα για να πάρουν κουράγιο κι ελπίδα, να ανακτήσουν δυνάμεις, να ξεπεράσουν δυσκολίες, να κατανικήσουν δυνάστες, να εδραιώσουν τη δύναμη και την ευημερία τους. Και να αρχίσουν ξανά από την αρχή…

Η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας, έχουν το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας.

Έτσι λοιπόν, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην Παγκόσμια Ναυτιλιακή Έκθεση, Ποσειδώνια 2014. Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα!
Η χώρα μου ανακάμπτει τώρα από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Δύο από τους «πρωταθλητές» της Ελληνικής Οικονομίας ήδη δημιουργούν νέα ρεκόρ: Ο Τουρισμός μας έκανε νέο ρεκόρ πέρσι με 18 εκατομμύρια επισκέπτες και ετοιμάζεται να κάνει νέο ρεκόρ και φέτος, με 20 εκατομμύρια! Και η φετινή Έκθεση Ποσειδώνια ήδη έσπασε το ρεκόρ του 2012, σε συμμετοχές και σε χώρες προέλευσης, καθώς το δυναμικό του Παγκόσμιου Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, αλλά και η στρατηγική σημασία της Ελλάδος στο μέλλον, κερδίζουν έδαφος συνεχώς.

Ο Ελληνικός στόλος ήδη μεταφέρει το 15% του παγκόσμιου εμπορίου! Στα τελευταία 10 χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ναυπηγήσει πάνω από 2500 ποντοπόρα πλοία, κυρίως σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Τώρα που μιλάμε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραγγέλνουν ένα νέο πλοίο κάθε 2 μέρες!
Ακόμα πιο σημαντικό: η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή. Γίνεται ακόμα η καλύτερη «πύλη» για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής ως την Ιαπωνία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Βεβαίως, χρειαζόμαστε επενδύσεις, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στα λιμάνια μας και στα χερσαία οδικά δίκτυα από εκεί και πέρα. Επίσης χρειαζόμαστε επενδύσεις για να εκσυγχρονίσουμε τα ναυπηγεία μας. Και επενδύσεις για να αναδειχθούμε ως περιφερειακός κόμβος παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στις θάλασσές μας. Και για να αξιοποιήσουμε ακόμα την παγκόσμια τάση για μεταφορά ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, από θαλάσσιους δρόμους, αλλά για τη χρήση του αερίου ως καυσίμου στη ναυσιπλοΐα, πράγμα που είναι πολύ πιο ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον.

Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής εμπορικής, γεω-στρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Ευκαιρίες που ξεπερνούν τα σύνορά της, όπως ξεπερνούν σε σημασία και τα όρια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου…

Τώρα είναι η στιγμή και εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος, για να αναδειχθούν αυτές οι ευκαιρίες. Και για να συζητηθούν επιχειρηματικά σχέδια με προσανατολισμό το μέλλον: Τα Ποσειδώνια 2014! Όπου βρίσκονται μαζί περί τους 2000 αντιπροσώπους της παγκόσμιας ναυτιλίας από 93 διαφορετικές χώρες!

Στόχος μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα γενικότερα και τα μεγάλα λιμάνια μας πιο συγκεκριμένα, παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα. Ξέρω ότι αυτό ήταν πάντα το όνειρο ζωής για ξεχωριστούς ανθρώπους, όπως ο κ. Θεμιστοκλής Βώκος, ο συνιδρυτής των Ποσειδωνίων. Τώρα είναι επίσης η φιλοδοξία και μας ολόκληρης χώρας.

Ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Χρειαζόμαστε σκληρή δουλειά, αυστηρό σχεδιασμό και πολιτική σταθερότητα, για να το κάνουμε πραγματικότητα.
Τα τελευταία δύο χρόνια γυρίσαμε την πορεία αυτής της χώρας προς τα πάνω. Στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε «πρόσω ολοταχώς».

Και φέτος, με την Ελληνική Προεδρία, είχαμε τη «Διακήρυξη των Αθηνών» που έβαλε τις βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό της Θαλάσσιας πολιτικής ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Αλλάζουμε, λοιπόν, τη χώρα μας. Και μαζί αλλάζουμε τις προοπτικές ολόκληρης της περιοχής μας. Και προχωράμε κοιτώντας μπροστά, κοιτώντας προς τη θάλασσα, με έμπνευση από την ίδια τη θάλασσα και από το «Ελληνικό υπόδειγμα» που υπήρξε γαλάζιο.

Με τη στήριξη των Ελλήνων πλοιοκτητών που κερδίζουν τις μάχες σε όλους τους ωκεανούς κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς, μαζί με τη μεγάλη παράδοση της Ελληνικής ναυτοσύνης, επανεκκινούμε τη Χώρα μας ξεκινώντας από τη θάλασσα.
Τη θάλασσα που πάντα προσδιόρισε την Ελληνική Ιστορία όπως και την παγκόσμια Ιστορία, τον Ελληνικό Πολιτισμό, και βέβαια, τον Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Εύχομαι να έχετε μια πολύ ευχάριστη διαμονή και πολύ χρήσιμες επαγγελματικές επαφές. Και σας καλωσορίζω και πάλι, στην Ελλάδα και στα «Ποσειδώνια 2014»."
Keywords
Τυχαία Θέματα