Νέα ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία -Το σχέδιο και οι ενστάσεις της τρόικα

13:43 2/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Νέου τύπου ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά με σφιχτούς όρους για τους κατά σύστημα κακοπληρωτές εξετάζουν από κοινού το υπουργείο Εργασίας και η Τρόικα, με κύριο ζητούμενο να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή των τακτικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που αναδεικνύεται πλέον σε μείζον ζήτημα όσο συνεχίζει να αυξάνεται η ανεργία και όσο μεγαλώνει το νέο κίνημα της αγοράς που λέει «δεν έχω να πληρώσω».

Ασφυξία
Στον ΟΑΕΕ το 40% των ελεύθερων επαγγελματιών,
δηλαδή περίπου 250.000 ασφαλισμένοι, σταμάτησε να καταβάλλει εισφορές, ενώ στο ΙΚΑ πάνω από 200.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρεών από ασφαλιστικές εισφορές. Η νέα ρύθμιση -εφόσον βρεθεί κοινή συνισταμένη- δεν θα περιλαμβάνει όμως όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.» χαριστικούς όρους που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, καθώς η Τρόικα απέρριψε με σχετικό έγγραφό της αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί από το ΙΚΑ και άλλους φορείς και έφταναν μέχρι και σε αναστολή πληρωμών για 6 μήνες και στη συνέχεια την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με κλιμακούμενο ποσοστό (1%, 2% ,3%) κάθε μήνα.
Μπλόκο Τρόικας
Η πιο ελπιδοφόρα πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι προέβλεπε την εξόφληση των παλιών χρεών μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με ποσό πληρωμής που ανάλογα με το ύψος της οφειλής θα ξεκινούσε από τα 100 ευρώ το μήνα, ενώ για όσους δεν ανταποκρίνονταν και δεν πλήρωναν τις δόσεις προτεινόταν το άμεσο κλείσιμο της επιχείρησης.Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν και τις δυο προτάσεις αλλά δηλώνουν πρόθυμοι για μια νέα συζήτηση με σκοπό να βρεθεί ένας νέος τρόπος ανάκτησης των παλιών χρεών, όπως αναφέρουν και στην απάντησή τους, αναφορικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.Για το σκοπό αυτό έχουν ζητήσει να γίνει ειδική σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να καταλήξουν με το υπουργείο σε μια κοινή πρόταση.
Οι δυο προτάσεις απορρίφθηκαν από τους δανειστές, με το επιχείρημα ότι διαιωνίζουν πρακτικές του παρελθόντος και στο τέλος οδηγούν στην ατιμωρησία των κακοπληρωτών και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το ασφαλιστικό σύστημα.
«Καμπανάκι»
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ σε δυο και μόνο Ταμεία, το ΙΚΑ (6,5 δισ. ευρώ) και τον ΟΑΕΕ (5 δισ. ευρώ) και η ανάκτηση έστω ενός μέρους αυτών των χρεών θα δημιουργούσε αυτόματα μια «άσπρη τρύπα» στα ταμεία. Την ίδια στιγμή όμως τα μηνύματα που έρχονται στα Ταμεία από τις εισπράξεις του Ιανουαρίου είναι ανησυχητικά. Το ΙΚΑ εισέπραξε (μέσω των τραπεζών) περί τα 750 εκατ. ευρώ, και εκτιμά ότι με τις εισπράξεις των υποκαταστημάτων του θα φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι είχε 1,065 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα.Αν παρά ταύτα ναυαγήσουν οι συζητήσεις, τότε θα αναβιώσουν οι παλιές ρυθμίσεις και θα παραταθούν ως τις 31/12/2013.
Νέα πρόταση
Με αυτά τα δεδομένα το ΙΚΑ ετοίμασε τη νέα πρόταση για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία θα τεθεί στη συνάντηση με τους δανειστές την ερχόμενη εβδομάδα. Βασικός κορμός της πρότασης, όπως είπαν στον «Ε.Τ.» πηγές του Ιδρύματος, είναι οι όροι της τελευταίας ρύθμισης που έληξε στις 31/12/2012. Θα περιλαμβάνει δηλαδή τους όρους που προβλέπει η διάταξη του νόμου 4087/12 σύμφωνα με την οποία οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν είτε στο λεγόμενο διακανονισμό με έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών και με την προϋπόθεση να πληρώνουν τις μηνιαίες εισφορές, είτε να κάνουν ρύθμιση ως 10 δόσεις με έκπτωση από 100% ως 75% σε τέλη και προσαυξήσεις. Πλέον αυτών και ανάλογα με τις δυνατότητες των οφειλετών υπήρχε και η δυνατότητα ένταξής τους σε παλαιότερη ρύθμιση με λιγότερο ευνοϊκούς όρους αλλά με 36 δόσεις που αν δεν τηρούνταν το ποσό της οφειλής γινόταν εκ νέου καινούργιο κεφάλαιο και οι δόσεις έφταναν τις 48. Από τις παραπάνω ρυθμίσεις μόνο η περίπτωση του διακανονισμού είχε κάποια ανταπόκριση από τους οφειλέτες των Ταμείων, και αυτή με δυσκολίες.Το πρόβλημα τώρα είναι ότι η Τρόικα απορρίπτει αυτόν το διακανονισμό, θεωρώντας –σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.»- ότι τέτοια δυνατότητα δεν συνάδει με τους όρους που έχουν μπει στο νέο Μνημόνιο και επιπλέον ότι μέσω αυτής της μεθόδου αδικούνται οι συνεπείς και «τακτοποιούνται» οι ασυνεπείς οφειλέτες.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ [email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα