Κρ. Λαγκάρντ: Το ευρώ έχει ένα μακροπρόθεσμο μέλλον

22:10 7/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε σήμερα, στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ στην Κίνα, πως το ευρώ έχει ένα στέρεο μέλλον και ευχήθηκε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο μέλλον να μην έχει ανάγκη ένα σχέδιο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

"Πιστεύω πως η συλλογική πολιτική βούληση (...) να διατηρήσουμε, να προασπίσουμε και να ενισχύσουμε (την ευρωζώνη) έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό", είπε η Λαγκάρντ στη διάρκεια ερωταποκρίσεων, έπειτα από μία παρέμβαση
στο Φόρουμ του Μποάο για την Ασία, ενός οικονομικού φόρουμ που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μποάο, στο κινεζικό νησί Χαϊνάν.

"Το ευρώ έχει μέλλον και ένα μέλλον μακροπρόθεσμο", δήλωσε.

Η Γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε κυρίως σε ερωτήσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Κύπρο, η οποία συνήψε συμφωνία για ένα δάνειο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια διάσωσης από τη χρεοκοπία σε χώρες που επλήγησαν από την κρίση όπως η Ελλάδα. Αυτές οι διαδοχικές κρίσεις χρέους συνέβαλαν στο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

Την Παρασκευή (προχθές), ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε πως η ΕΕ συνεχίζει να θέτει έναν "κίνδυνο" για τις "παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές", παραθέτοντας την περίπτωση της Κύπρου.

"Ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας στην Ευρώπη παραμένει ένας κίνδυνος για την ανάκαμψή μας και για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές", δήλωσε ο αξιωματούχος που μιλούσε ανώνυμα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο και άλλων κρίσεων στην ΕΕ, η Λαγκάρντ απάντησε: "Δεν έχω την κρυστάλλινη σφαίρα".

"Η πιο ακριβή μου ελπίδα είναι πως δεν θα υπάρξει άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε δυσκολία που θα έχει ανάγκη μια βοήθεια τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους όσο και από το ΔΝΤ", είπε.

Δήλωσε πως η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση και πως η οικονομία της χώρας δεν αντιπροσωπεύει παρά το 0,2% της ευρωπαϊκής οικονομίας.

"Ήταν μια περίπτωση πολύ ειδική από πολλές απόψεις", πρόσθεσε, παραθέτοντας παράγοντες όπως η σημασία του τραπεζικού τομέα στην κυπριακή οικονομία.

Η Λαγκάρντ διατύπωσε την ελπίδα πως οι ηγέτες της ΕΕ θα πάρουν μαθήματα από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις των δύο τελευταίων ετών και "θα αποφασίσουν να επιταχύνουν τη στερέωση της νομισματικής ζώνης τους".
Keywords
Τυχαία Θέματα