ΗΠΑ: Προσωρινή συμφωνία για να αποφευχθεί το αδιέξοδο στην οικονομία

06:20 1/1/2013 - Πηγή: E-Typos

Η συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού βαράθρου» στις ΗΠΑ που ενδέχεται να τεθεί προς ψήφιση πριν από τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) περιλαμβάνει την δίμηνη αναβολή των γενικευμένων περικοπών δαπανών σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφθασε στο Καπιτώλιο για να συναντηθεί με ηγέτες των Δημοκρατικών, που πλειοψηφούν στη Γερουσία, και να τους

ενημερώσει σχετικά με τη συμφωνία αυτή της τελευταίας στιγμής. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη αφήσει να γίνει σαφές ότι υποστηρίζουν αυτήν τη συμβιβαστική προσωρινή δημοσιονομική συμφωνία.

Αν δεν υπάρξει αναβολή στις περικοπές των δαπανών, όλες οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για τομείς που εκτείνονται από τα κοινωνικά προγράμματα ως την άμυνα θα αντιμετωπίσουν μειώσεις 10% εντός του 2013, κάτι που θα σηματοδοτήσει ένα πλήγμα τουλάχιστον 110 δισεκ. δολαρίων για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η συμφωνία προβλέπει επίσης την λήξη των φοροαπαλλαγών για τα πρόσωπα με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 400.000 δολάρια ετησίως και τις οικογένειες με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 450.000 δολάρια.

Πρόκειται για μια παραχώρηση από μέρους των Ρεπουμπλικάνων, που ήθελαν να παραμείνουν αμετάβλητες όλες οι φοροαπαλλαγές, ακόμη και για τους πλουσιότερους Αμερικανούς· και από μέρους των Δημοκρατικών, που ήθελαν οι φόροι να αυξηθούν για όσους πολίτες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 200.000 δολάρια και όσες οικογένειες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 250.000 δολάρια σε ετήσια βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα