Τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας

Η οικονομική κρίση, οι θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και η αισιοδοξία ότι το 2013 θα είναι δύσκολη, ωστόσο καλύτερη χρονιά για την πατρίδα μας, κυριαρχούν στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.- «Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά σκληρή για την πατρίδα μας. Συνεχίστηκε η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολλών, η ανεργία έφτασε σε εφιαλτικά ύψη –και ειδικά για τη νέα γενιά σε ακόμη μεγαλύτερα. Η παρατεταμένη και εντεινόμενη λιτότητα οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε οριακό σημείο», ανέφερε
στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η οικονομική εξάρτηση φέρνει πολιτικό ετεροκαθορισμό και δεσμεύει τις εθνικές επιλογές. Αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί. Η δημοσιονομική ισορροπία και η διασφάλιση του σεβασμού όλων απέναντι στην Ελλάδα είναι πρωταρχικός όρος για να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Οι πολιτικές μας επιλογές πρέπει να κατατείνουν στη μείωση αυτής της εξάρτησης το επόμενο διάστημα. Η οικονομική ελίτ της χώρας δεν έχει απλώς την ηθική υποχρέωση να σηκώσει τα βάρη που της αναλογούν. Έχει την επιτακτική υποχρέωση, για να αποτραπούν οι επώδυνες επιπτώσεις για τα πλέον αδύναμα και φτωχότερα οικονομικά στρώματα.Προσωπικά, αρνούμαι να δεχθώ ότι φαινόμενα φασιστικής έμπνευσης ταιριάζουν σ’ ένα λαό σαν τον ελληνικό, που έδωσε χιλιάδες νεκρούς στους αγώνες της Ευρώπης για την απελευθέρωσή της από το ναζισμό. Σε αγώνες για ελευθερία και πανανθρώπινα ιδανικά. Το πρόβλημα είναι κατ’εξοχήν πολιτικό. Χρέος της Πολιτείας είναι να δίνει το δημοκρατικό "παρών" δυναμικά, χωρίς να αφήνει κενά που τα εμπορεύονται νεόκοποι κήρυκες μιας νέας τάξης πραγμάτων.Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Πρέπει εμείς να την αναστρέψουμε. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις και δυνατότητες για να σταματήσει η κάθοδος που ζούμε και να επιστρέψει η βάσιμη ελπίδα ότι αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει.Όπως κάθε χρόνο, μια τέτοια μέρα, στέλνω τις ευχές μου σε όσους είναι μακριά από τους δικούς τους: Στις Ένοπλες Δυνάμεις που κάτω από σκληρές συνθήκες προστατεύουν τα σύνορά μας. Σε εκείνους που δουλεύουν στα νοσοκομεία και σε όσους νοσηλεύονται, στους ναυτικούς μας και ιδιαίτερα στους ποντοπόρους, σε κάθε συμπολίτη μας που είναι αναγκασμένος να εργάζεται τέτοια ώρα, σε όσους υποφέρουν από ανέχεια ή μοναξιά».
- Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το 2013, ιδιαίτερα για τους νέους, έστειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ο οποίος άκουσε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς μαζί με τη σύζυγό του, στο Μέγαρο Μαξίμου από δύο παιδικές χορωδίες.Το 2012 ήταν δύσκολη χρονιά και το 2013 δεν θα είναι εύκολη, αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά θα φανεί η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Tο 2013 θα κάνουμε το άλμα προς το μέλλον, το 2013 συμβολίζει την αρχή της αναγέννησης της χώρας, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε να πάρει μπροστά η οικονομία για να αποκατασταθούν οι αδικίες, παλεύοντας για την ανάκαμψη της χώρας που θα είναι ανταγωνιστική και θα δώσει ευκαιρίες σε όλουςΕιδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός για την αποκατάσταση των αδικιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε τις αδικίες αυτές. Και θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Με προτεραιότητα στις χαμηλές συντάξεις, στα επιδόματα που καταργήθηκαν για τους πιο αδύνατους και στη φορολογία – ιδιαίτερα στον ΦΠΑ – που παραμένει πολύ υψηλή».Έθεσε ως στόχο της επόμενης χρονιάς να πάρει εμπρός η οικονομία μιαν ώρα αρχύτερα και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες το συντομότερο δυνατό. Υπογράμμισε πως θα κάνει τα πάντα να έρθουν επενδύσεις για να βγούμε από την ανάγκη των δανείων και τον περιορισμό των μνημονίων.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς και στις μεταρρύθμισες, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα τολμήσαμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε ότι είμαστε μόνο στην αρχή και ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, επισημαίνοντας ότι «όλοι βλέπουν πια τη διαφορά και δεν θα σταματήσουμε, αν δεν τελειώσουμε ό,τι αρχίσαμε».Τέλος, ευχήθηκε ενωμένοι να γιορτάσουμε απόψε το πέρασμα από τη χρονιά της μεγάλης δοκιμασίας στη χρονιά της ελπίδας και ενωμένοι όλοι μαζί την κοινή αυτή ευχή να την κάνουμε πραγματικότητα στο εξής.

- Η χρονιά που πέρασε μπορεί να σημαδεύτηκε από τη συνέχιση της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής για το λαό και τη χώρα, δημιούργησε, ωστόσο, προσδοκίες για την ανατροπή της, υπογραμμίζεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσδοκίες που γέννησαν οι διαρκείς αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας, που γέμισαν δρόμους και πλατείες, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και περισσότερη δημοκρατία. Προσδοκίες που δημιουργούνται από την απόρριψη του μνημονίου από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται στους αγώνες αντίστασης και αλληλεγγύης, για την απαλλαγή από τα μνημόνια, την αναδιανομή του πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από το νεοφιλελευθερισμό και την κυριαρχία των αγορών», αναφέρεται στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.
- Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, είπαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι πρόσκοποι της τοπικής Εφορείας Νεάπολης. «Ο ελληνικός λαός έχει τραβήξει πολλά και τραβάει πολλά. Έχει δικαίωμα στην αισιοδοξία», είπε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα στην προοπτική και την ελπίδα. Το 2013 είναι η χρονιά της στροφής. Οι θυσίες πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα γίνει ξανά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, ανταγωνιστική, αυτοδύναμη. Θα οικοδομήσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας σε στέρεες βάσεις, με συνοχή, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, με έξυπνο τρόπο. Κρατάμε το κλειδί του μέλλοντος της πατρίδας μας στα δικά μας χέρια. Και θα ανοίξουμε το μέλλον της πατρίδας» επισήμανε.
- Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον πρόεδρο και τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς έψαλλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας. «Πιστεύω ότι η καινούρια χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες», είπε ο Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι «ο τόπος θα βγει μπροστά με δουλειά, με υπομονή, με επιμονή και με την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον ελληνικό λαό, σε όλους τους πολίτες. Πρέπει να βγούμε από αυτό το στενό δρόμο, να βαδίσουμε σε μεγάλες λεωφόρους και προς την κατεύθυνση αυτή χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Για εμάς, τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τους Ποντίους είναι ένα ελπιδοφόρο στοιχείο, με την έννοια ότι η ενότητα που εκφράζει ο ποντιακός λαός, είναι ενότητα η οποία πρέπει να γίνει υπόθεση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
- «Η ταξική πολιτική, η πολιτική της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δεν έχει ούτε ανθρωπιά ούτε όρια, τα πάντα είναι υπέρ του κέρδους με αποτέλεσμα ανάμεσα στα πρώτα και όχι τα τελευταία θύματα της μνημονιακής πολιτικής και της πολιτικής εξόδου από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου να είναι το πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα με ειδικές ανάγκες», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην οποία είπαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής-Νήσων.
- Τέλος, παραδοσιακοί σύλλογοι έψαλλαν τα κάλαντα και στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής».
Keywords
Τυχαία Θέματα