ΗΠΑ-Ισραήλ: Καυγάς για τις δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΑΜ, για τον Τζ. Κέρι

19:11 14/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «προσβλητικές» τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μόσε Γιαλόν, ο οποίος επέκρινε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας (Γιαλόν), αν επιβεβαιωθούν, είναι προσβλητικές και ανάρμοστες κυρίως με δεδομένα όλα όσα κάνουν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ», δήλωσε η Τζένιφερ Ψάκι εκπρόσωπος του υπουργείου
Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Κέρι «και η ομάδα του, μεταξύ αυτών και ο στρατηγός Άλεν, εργάζονται μέρα και νύχτα προσπαθώντας να προαγάγουν μια ασφαλή ειρήνη για το Ισραήλ», δεδομένης «της βαθιάς ανησυχίας» του Αμερικανού υπουργού «για το μέλλον του Ισραήλ».
«Το να αμφισβητούνται τα κίνητρα» του Κέρι και να «διαστρεβλώνονται οι προτάσεις του δεν είναι κάτι που θα περιμέναμε από έναν υπουργό Άμυνας μιας χώρας στενής συμμάχου μας», κατέληξε η Ψάκι.

Σε σημερινό άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ αναφέρει ότι ο Γιαλόν, σε ιδιωτική του συνομιλία, χαρακτήρισε τις προσπάθειες του Κέρι στο μεσανατολικό «μεσσιανικές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γιαλόν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος δρα βάσει μιας ακατανόητης εμμονής και ενός μεσσιανικού αισθήματος, δεν μπορεί να με διδάξει τίποτα για τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους»

Όσον αφορά τις αμερικανικές προτάσεις για την ασφάλεια στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας, έπειτα από μια ενδεχόμενη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ο Ισραηλινός υπουργός επεσήμανε ότι: «Το αμερικανικό σχέδιο για την ασφάλεια δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο. Δεν διασφαλίζει ούτε την ασφάλεια, ούτε την ειρήνη».
Keywords
Τυχαία Θέματα