Η Τρόικα σχεδιάζει να σηκώσει "τσουνάμι" ανατιμήσεων με αυξήσεις στον ΦΠΑ

02:33 11/2/2013 - Πηγή: E-Typos

Τη δέσμευση να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με το νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που υπέγραψε πρόσφατα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας υποσχέθηκε στους δανειστές ότι θα επιβάλει πρόσθετα φορολογικά βάρη σε εκατομμύρια Ελληνες πολίτες, προκειμένου να καλύψει το «κενό» των μη προσδιορισθέντων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο έχει απομείνει για την περίοδο 2015-2016!

Το πιο πιθανό, όμως, είναι τα μέτρα αυτά να επιβληθούν πολύ νωρίτερα, το αργότερο στις αρχές του 2014, καθώς ο φετινός Προϋπολογισμός είναι βέβαιο πλέον ότι θα κλείσει με πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τις προβλέψεις του και η Τρόικα θα απαιτήσει την κάλυψη των αποκλίσεων με πρόσθετες «δημοσιονομικές παρεμβάσεις»!

Η αποκάλυψη

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», στη σελίδα 21 και στην παράγραφο 32 του νέου Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας στις 21-12-2012, περιλαμβάνεται δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει ένα μέρος από το «δημοσιονομικό κενό» (fiscalgap) των 4 δισ. ευρώ της περιόδου 2015-2016 με «περαιτέρω περικοπές σε φορολογικές απαλλαγές και εξαιρέσεις»!

Ανακατάταξη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», πίσω από αυτή τη δέσμευση του κ. Στουρνάρα κρύβεται ένα νέο σχέδιο, που έχει προσυμφωνηθεί με την Τρόικα ήδη από την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το σχέδιο αυτό, για το οποίο η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει δεσμευτεί στην Τρόικα με το Μνημόνιο ΙΙ που υπέγραψε τον Μάρτιο του 2012, αφορά στην… «απλοποίηση» της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ. Με αυτό θα υιοθετούνται πλήρως οι προτάσεις για την αναμόρφωση του ΦΠΑ, που έχουν υποβάλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011 στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι προτάσεις αυτές, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», προβλέπουν:

1 Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%. Μια τέτοιας μορφής… απλοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ που ζητούν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ συνεπάγεται αύξηση από 13% σε 19% ή 21% στο συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, τις πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών, ανθέων και ειδών από καουτσούκ και τα εισιτήρια θεαμάτων. Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, τότε ο ΦΠΑ για όλα τα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες θα μειωθεί από το 23% στο 19% ή 21%. Εναλλακτικά, προτείνεται η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.

2 Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα σημαίνει για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 19% ή 21% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα περιοδικά και από 9% σε 19% ή 21% για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, τις πωλήσεις ανθέων και ειδών από καουτσούκ και τα εισιτήρια θεαμάτων. Σημαίνει επίσης αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα