Η Θέση μας: Τα επόμενα βήματα

19:27 12/4/2014 - Πηγή: E-Typos

Είναι σαφές ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας, με βασικότερο την εδραίωση της θέσης της εντός της ευρωζώνης, αλλά και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, έχουν αναστρέψει το διεθνές κλίμα υπέρ της χώρας μας. Αυτό φαίνεται, όχι μόνο από τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έδειξαν οι ξένοι επενδυτές στην πρώτη προσπάθεια εξόδου του Eλληνικού Δημοσίου στις αγορές, αλλά και από τη μεταβολή της στάσης των Ευρωπαίων εταίρων, με κορυφαίο παράδειγμα την καγκελάριο Μέρκελ.
Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία, από εκεί που πριν από δύο χρόνια αμφισβητούσε με κάθε αφορμή την ελληνική προσπάθεια, παρέχει σήμερα την πλήρη στήριξή της στην κυβέρνηση Σαμαρά και στον ελληνικό λαό.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα δύσκολα έχουν παρέλθει και δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι η επόμενη μέρα στη χώρα θα είναι καλύτερη. Κατ’αρχάς, δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγκιστρωθούμε σύντομα από το Μνημόνιο και ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας. Γίνεται δηλαδή αντιληπτό πως έχουν ήδη διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και τη σταδιακή έξοδο από την κρίση, που θα σημάνει ανακούφιση της κοινωνίας από τα δυσανάλογα οικονομικά, φορολογικά βάρη που επωμίσθηκε, καθώς επίσης ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τόνωση της αγοράς μέσω της ρευστότητας και της προστασίας των εισοδημάτων. Με άλλα λόγια, μπορούμε να αναμένουμε ότι σύντομα τα θετικά νέα θα περάσουν και στην πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, είναι γεγονός ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Και είναι σημαντικό προς την κατεύθυνση αυτή ότι επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση της Γερμανίδας καγκελαρίου πως το φθινόπωρο θα ανοίξει συζήτηση για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Θεωρούμε, όμως, αυτονόητο, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν από την κυβέρνηση οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, που θα μειώσουν το κράτος, θα καταπολεμήσουν τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πολίτη και αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, θα αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και δεν θα τιμωρούν άλλο το συνεπή φορολογούμενο, θα θεσπίζουν αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και θα οδηγούν στην εισροή νέων κεφαλαίων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ολα αυτά πρέπει να γίνουν, ως προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και όχι πια ως προαπαιτούμενα ενός δανειακού προγράμματος και ανεξάρτητα, επίσης, από το εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορεί να τα συνδέουν με τις δικές τους πρωτοβουλίες. Η πορεία σταθεροποίησης της οικονομίας αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού που δεν μπορούν πια να πάνε χαμένες.
Keywords
Τυχαία Θέματα