Το grexit έγινε τελικά στις αγορές: Το παρασκήνιο και οι κινήσεις πίσω από την επιτυχία

19:15 12/4/2014 - Πηγή: E-Typos

Το βασικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως πλέον πιστοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και από τους πιο αυστηρούς κριτές, η πρόοδος και οι προοπτικές της οικονομίας



«Oι αγορές επιβραβεύουν τη σοβαρότητα και τη σταθερότητα», τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από την επιτυχημένη πρώτη απόπειρα εξόδου της χώρας στις αγορές. Μιλώντας σε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως στόχος είναι η βελτίωση της καμπύλης δανεισμού και ανάπτυξης, αλλά και η ουσιαστική
πτώση του κόστους δανεισμού στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, ανοίγει πλέον ο δρόμος για φθηνότερο χρήμα τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις επιχειρήσεις από το εξωτερικό, κάτι που σημαίνει σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ η χώρα θα γλιτώσει πολλά χρήματα από τόκους αποκτώντας και ένα ακόμα όπλο στις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος. Το βασικό όμως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως πλέον πιστοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και από τους πιο αυστηρούς κριτές, όπως είναι οι αγορές, η δυναμική που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία έπειτα από 4 χρόνια ύφεσης και σκληρής δοκιμασίας του ελληνικού λαού.

Η Αθήνα βγήκε στις αγορές, στο πρώτο αυτό τεστ, που είχε και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα, και βγήκε με μεγάλη επιτυχία. Ετσι το «grexit», η έξοδος δηλαδή, που για πολλούς ήταν σίγουρη πριν από λίγο καιρό, από την ευρωζώνη, γίνεται πανηγυρικά «greturn», δηλαδή μια δυναμική επαναφορά που χαιρετίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ολα αυτά μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που, σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, δείχνει τις δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία από εδώ και πέρα.

Η τεράστια προσφορά από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού και το χαμηλό επιτόκιο αιφνιδίασαν ευχάριστα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία εδώ και καιρό προετοίμαζαν πολύ μεθοδικά τη μέρα που η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για μια βήμα βήμα διαδικασία, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά το κλίμα άρχισε να βελτιώνεται από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς και κυρίως απ’ όταν άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες επιτυχίες στους δημοσιονομικούς στόχους.

Σε πρώτη φάση επιτεύχθησαν οι στόχοι για το 2012 και στη συνέχεια άρχισε να φαίνεται ότι η χώρα μπαίνει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2013. Ετσι, εδώ και 7 με 8 μήνες τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ ξεκίνησαν να συνομιλούν με τις αγορές εκτός Ελλάδας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο ΟΔΔΗΧ ενδυναμώθηκε και στελεχιακά με 20 άτομα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς οι επαφές ήταν συνεχείς και επίπονες. Ολα αυτά βοήθησαν έτσι ώστε κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα να διαπιστωθεί ότι όχι μόνο υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 αλλά και ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014. Εχοντας καλύψει το δημοσιονομικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες, η Αθήνα ήταν σε θέση ισχύος έπειτα από πολύ καιρό και απέναντι στους δανειστές της αλλά και απέναντι στις αγορές.

Σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που επηρέασε ουσιαστικά το κλίμα με τις αγορές έπαιξε η δυνατότητα που δόθηκε με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για την έκδοση ΡΕΠΟΣ καθώς ήδη η χώρα έχει αντλήσει τον Μάρτιο 2 δισ. ευρώ. Σημαντική ήταν και η επιτυχία των τραπεζών να βγουν στις αγορές και να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές που είχαν από το ελληνικό κράτος καθώς τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Alpha Bank αποπλήρωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο ένα ποσό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους, δεν είχε δημοσιονομικό κενό για το 2014, δεν είχε χρηματοδοτικό κενό και κατάφερε να προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου δημιούργησε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Την περασμένη εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε ένα τεστ προς τις αγορές με τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, όπου υπήρξαν μεγάλη υπερκάλυψη, 3 φορές περισσότερη από 2 φορές που ήταν πριν από ένα μήνα, και τεράστια συμμετοχή ξένων επενδυτών, ενώ το επιτόκιο έπεσε στο 3% από το 3,6% που ήταν πριν από λίγο καιρό. Κάπως έτσι άνοιξε και ο δρόμος για τις αγορές και δόθηκε το πράσινο φως από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα. Στόχος πλέον της Αθήνας είναι να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, διασφαλίζοντας ακόμα μικρότερο επιτόκιο και προφανώς αντλώντας περισσότερα χρήματα.

Η τελευταία δόση εξάλλου που αναμένουμε από την Ε.Ε., σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα δοθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ το ΔΝΤ θα δίνει 1,8 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2015. Την ημέρα που βγήκαμε στις αγορές ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα της γενικής κυβέρνησης του διμήνου Ιανουάριος - Φεβρουάριος, όπου και υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 3,5 δισ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, για το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,2 δισ. ευρώ, έχοντας μάλιστα η κυβέρνηση δώσει και κοινωνικό μέρισμα που θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα