Η Θέση μας: Εκπλήρωση στόχων με το δικό μας τρόπο

19:44 12/7/2014 - Πηγή: E-Typos
Από τις νέες απαιτήσεις που προβάλλει η τρόικα, η οποία αξιώνει να παγιωθεί η έκτακτη εισφορά και αρνείται συζήτηση για μείωση φόρων, γίνεται σαφές ότι, ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια Μνημονίου, οι δανειστές εξακολουθούν να επιδεικνύουν μια παράλογη εμμονή
στην εφαρμογή της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι όμως ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Το έχει επισημάνει επανειλημμένες φορές ο Ελεύθερος Τύπος, το τονίζει συνεχώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα, που έχει συρρικνώσει δραματικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών, έχει βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, έχει βυθίσει την αγορά σε βαθιά ύφεση και έχει εκτοξεύσει την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα.

Θα πρέπει να αντιληφθεί, επιτέλους, και η τρόικα ότι η πολιτική που έχει διαλύσει τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό είναι ανάγκη να τερματιστεί άμεσα. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια για συνέχιση της ίδιας φορολογικής πολιτικής και περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων.

Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες, θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, θα τονώσουν την αγορά και θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθούν διευκολύνσεις για τη ρύθμιση χρεών, όχι μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να αναπνεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εχει σημασία, ωστόσο, να τονίσουμε ότι αυτές οι ελαφρύνσεις, που είναι αναγκαίες, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να γίνουν με τη μορφή της παροχολογίας στη γνωστή λογική του «λεφτά υπάρχουν» που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου και έχει σήμερα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα και η οποία έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, έχει διατυπώσει τη θέση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, αλλά αυτό θα το κάνει με το δικό της τρόπο. Πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά είναι πλέον καιρός να προχωρήσει και σε μειώσεις φόρων, όσο κι αν η τρόικα δεν θέλει ούτε να ακούσει για αυτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα